Voor het eerst groot tekort aan administratief personeel in en rond Antwerpse haven

Bedrijven in en rond de Antwerpse haven hebben voor het eerst veel moeite om administratieve medewerkers te vinden. Vorig jaar waren daarvoor meer dan 7.000 vacatures, maar die raken alsmaar moeilijker ingevuld, zegt Pieter Leuridan van Voka Antwerpen-Waasland. Nochtans gaat het om eenvoudig administratief werk, waar vaak geen zware opleiding of hoog diploma voor nodig is. “Wie gemotiveerd is en zin heeft om aan de slag te gaan, heeft nu dé kans om een job te vinden.”

“In onze regio was er voorheen vooral een nijpend tekort aan technische profielen, maar nu zien we dat het tekort zich ook aan het uitbreiden is naar de administratieve profielen. Dat is een vrij recent fenomeen”, zegt Pieter Leuridan, woordvoerder van de werkgeversorganisatie Voka Antwerpen-Waasland

Op jaarbasis verschijnen er 7.000 à 7.500 vacatures online voor administratieve profielen in en rond de haven van Antwerpen. Maar die raken de laatste maanden steeds moeilijker ingevuld. “Dit is zowat een half jaar à een jaar geleden begonnen, maar we zien dat het intussen een structureel probleem is.”

Eenvoudige taken

“We horen bij tal van bedrijven - de maritieme sector, de maakindustrie en logistieke bedrijven - dat ze allemaal moeilijker medewerkers vinden voor eenvoudige ondersteunende administratieve taken”, aldus Leuridan. 

“Het gaat dan vaak om vrij eenvoudige, repetitieve taken, zoals het digitaliseren van documenten, invoeren van werkuren, inventariseren, afstempelen, nakijken en bijhouden van documenten”, legt Leuridan uit. “Zaken waar geen zware opleiding voor nodig is."

Voor dergelijke jobs worden vaak geen specifieke diploma’s gevraagd, zegt Leuridan. “Wie een ASO-diploma heeft of een technisch secundaire opleiding heeft gevolgd of zelfs vroegtijdig is afgehaakt, komt voor deze jobs in aanmerking. Bedrijven staan open om gemotiveerde mensen op te leiden voor dergelijke jobs.”

Doordat de werkloosheid historisch laag is, moeten we nu de inactieve bevolking aan het werk krijgen als we dit probleem willen oplossen.

Pieter Leuridan - Voka Antwerpen-Waasland

De oorzaak van het probleem zit niet zo zeer aan de vraagzijde (het aantal vacatures), maar aan de aanbodzijde (het aantal sollicitanten), zien ze bij Voka. “Doordat de werkloosheid historisch laag is, moeten we nu de inactieve bevolking aan het werk krijgen als we dit probleem willen oplossen”, klinkt het bij de werkgeversorganisatie.

Bedrijven proberen het probleem tijdelijk op te lossen door jobs binnen een bedrijf te spreiden, maar dat zijn tijdelijke en geen structurele oplossingen. Die zullen er wel moeten komen. 

Voka denkt daarbij o.a. aan korte opleidingen, “want het zijn jobs die op korte termijn aangeleerd kunnen worden” en stimulerende maatregelen om meer mensen aan het werk te krijgen. Want, zo besluit Leuridan, “wie gemotiveerd is en zin heeft om aan de slag te gaan, heeft nu dé kans om een job te vinden".

Meest gelezen