Schepen op 18 jaar, minister op 33: Adrien Dolimont volgt Jean-Luc Crucke op als Waals minister van Begroting

De 33-jarige Adrien Dolimont (MR), OCMW-voorzitter in Ham-sur-Heure-Nalinnes (Henegouwen), zal Jean-Luc Crucke opvolgen als Waals minister van Begroting. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft hem vanmorgen voorgesteld tijdens een persconferentie.

Adrien Dolimont is tot nu toe een onbekende in de nationale politiek, maar draait al een tijdje mee in de lokale politiek in zijn gemeente. Toen hij 18 was, werd hij al schepen in zijn gemeente Ham-sur-Heure-Nalinnes. Momenteel is hij OCMW-voorzitter. 

Dolimont is de kleinzoon van Marcel Nicaise (MR), oud-burgemeester van Ham-sur-Heure-Nalinnes. Het was de bedoeling dat hij tijdens deze legislatuur huidig burgemeester Yves Binon (MR) zou opvolgen, maar die laatste is teruggekomen op eerder gemaakte afspraken. Dolimont verklaarde toen "gekwetst en ontgoocheld" te zijn.

Enkele maanden later stapt hij een politiek niveau hoger, nu MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hem heeft aangewezen als de nieuwe Waalse minister van Begroting. Hij volgt zijn provinciegenoot Jean-Luc Crucke op, die gisteren ontslag heeft genomen en de MR-kandidaat voor het Grondwettelijk Hof is. Opmerkelijk, want Adrien Dolimont heeft geen enkele ervaring als parlementslid.

Naast zijn politiek parcours heeft hij een briljant academisch parcours

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

Op een persconferentie vanmorgen wees partijvoorzitter Bouchez op de kwaliteiten van de kersverse minister. "Naast zijn politiek parcours heeft hij een briljant academisch parcours (...) Hij is polytechnisch ingenieur, heeft een doctoraat behaald en staat aan het hoofd van een consultancybedrijf." 

Jean-Luc Crucke gold als MR-zwaargewicht in de Waalse regering en is de voorbije maanden enkele keren in aanvaring gekomen met zijn flamboyante partijvoorzitter. Hoewel hij gisteren zei dat hij zijn beslissing zonder druk van buitenaf heeft genomen, lijkt het erop dat partijvoorzitter Bouchez zijn greep op de partij en zijn ministers in de Waalse regering versterkt door een jonge opvolger voor Crucke aan te wijzen. 

Ik vind zo'n vraag onwaardig, want dit gaat over privézaken

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

De politieke promotie van Dolimont heeft opmerkelijke gevolgen voor de lokale politiek in Ham-Sur-Heure-Nalinnes, want hij wordt normaal gezien opgevolgd als schepen en OCMW-voorzitter door Lucie Demaret, de vriendin van partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. Zij komt daarvoor in aanmerking omdat ze het hoogste aantal voorkeurstemmen heeft.

In elk geval kon Bouchez een vraag daarover tijdens de persconferentie niet smaken. "Beeld u in dat voor eender welke lokale verkozene zo'n vraag wordt gesteld. Ik zal heel duidelijk zijn: ik vind zo'n vraag onwaardig, want dit gaat over privézaken", aldus Bouchez, die eraan toevoegde dat dit op lokaal politiek niveau zal worden besproken. "Zij die het zou moeten worden, zal het niet worden. (...) Jammer genoeg betekent dit dat een persoonlijke relatie hier de democratie verhindert." Waarmee de partijvoorzitter aangeeft dat Lucie Demaret geen schepen zal worden.

Meest gelezen