Maandag gebeurde er nog een arbeidsongeval bij Dezeure in Veurne
Radio 2

Antwerpen steekt West-Vlaanderen voorbij en is provincie met meeste dodelijke arbeidsongevallen

West-Vlaanderen is niet langer de provincie met het hoogste aantal dodelijke arbeidsongevallen. In totaal stierven er vorig jaar 11 mensen door een ongeval op het werk. In  Antwerpen stierven 17 mensen door een arbeidsongeval. "Beide provincies scoren slecht, omdat ze over een grote haven beschikken", zegt arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere.

Antwerpen en West-Vlaanderen zijn de trieste koplopers qua dodelijke arbeidsongevallen in België. Zowel in Antwerpen als Zeebrugge is er een haven met veel industrie en ook met gevaarlijke activiteiten. "In West-Vlaanderen is er ook veel maakindustrie en landbouw waardoor er daardoor mogelijk nog meer ongevallen kunnen gebeuren", vertelt arbeidsauditeut Filiep De Ketelaere.

Lichte kentering voor West-Vlaanderen

Dat het aantal dodelijke arbeidsongevallen in West-Vlaanderen afneemt is hoopgevend, zegt de arbeidsauditeur. "We zien een lichte kentering, maar de cijfers blijven slecht. Zeker als je ze vergelijkt met Oost-Vlaanderen, waar maar 2 dodelijke ongevallen zijn gebeurd." In Veurne kwam gisteren nog een man van 41 om tijdens zijn werk. Hij kwam onder een aanhangwagen terecht.

Het hoge aantal arbeidsongevallen in Antwerpen is deels te verklaren door de instorting van een school, waarbij 5 mensen om het leven kwamen. "Maar ook zonder die ongevallen zou Antwerpen het hoogste scoren op vlak van arbeidsongevallen", besluit De Ketelaere.

Minste dodelijke ongevallen in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen gebeurden er in 2021 maar 2 dodelijke arbeidsongevallen.  Een opmerkelijk verschil met West-Vlaanderen en Antwerpen.  Ook Oost-Vlaanderen heeft met Gent een belangrijke haven en heel wat industrie. Een verklaring voor het lage cijfer is niet meteen voorhanden.

Meest gelezen