Antwerpse chemiebedrijven bereiden zich voor op mogelijke personeelsuitval: verplichte FFP2-maskers bij BASF

Enkele grote Antwerpse chemiebedrijven bereiden zich voor op een mogelijke personeelsuitval nu de omikronvariant van het coronavirus oprukt. Bij chemiebedrijf BASF in de Antwerpse haven moeten alle werknemers voortaan extra beschermende FFP2-maskers dragen. Ook Total Energies en havenbedrijf Port of Antwerp nemen extra maatregelen.

Naast de ziekenhuizen maken ook bedrijven zich klaar voor de impact van de vijfde besmettingsgolf van het coronavirus. De grootste zorg blijft dat werknemers binnenkort steeds meer zullen uitvallen nu de omikronvariant aan terrein wint. In Antwerpen nemen enkele grote chemiebedrijven daarom extra voorzorgsmaatregelen.  

FFP2-maskers bij BASF

Bij chemiebedrijf BASF moet iedereen op het bedrijf voortaan een FFP2-masker dragen. Die beschermen namelijk beter tegen het coronavirus en daarmee hoopt het bedrijf veel coronabesmettingen te voorkomen. De verplichting geldt zowel voor de eigen werknemers als voor de onderaannemers. In totaal gaat het over bijna 3.000 mensen per dag, wat in sommige situaties nog kan oplopen. Andere maatregelen worden er nog besproken. 

In het slechtste geval kunnen we de shifts verlengen

Wim Lefever, veiligheidsdirecteur Total Energies

Contact tracing bij Total Energies

Bij Total Energies hebben ze al een noodplan klaarliggen. Het bedrijf doet onder meer aan eigen contact tracing en het heeft nog andere opties voorhanden. "We kunnen ons personeel gemakkelijk verschuiven binnen onze verschillende departementen. In het slechtste geval kunnen we de shiften ook verlengen, van 8 uur naar 12 uur", zegt veiligheidsdirecteur Wim Lefever. 

Noodplan bij Antwerpse haven

De Antwerpse haven zelf heeft al sinds het begin van de pandemie een noodplan uitgewerkt. Op dit moment kunnen alle schepen nog vlot behandeld worden, maar in het slechtste geval kunnen er sluizen gesloten worden. Al zijn er ook nog andere maatregelen mogelijk vooraleer het zover moet komen. "We kunnen onder andere inzetten op kleinere teams, of we kunnen het aantal sleepboten aanpassen. Tussen verschillende partners onderling kunnen we ook medewerkers uitwisselen", zegt communiatieverantwoordelijke Lennart Verstappen van Port of Antwerp.

Meest gelezen