Jakub Porzycki/NurPhoto

Zelftest hier en daar goedkoper bij de apotheek: "Door onderlinge concurrentie en lagere inkoopprijs"

De zelftesten zijn bij veel apothekers iets goedkoper geworden. Dat schrijven Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg en bevestigt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) aan onze redactie. Hier en daar is de prijs gedaald tot 6 euro. Nog altijd meer dan bij de supermarkt en tot dat prijsniveau zal het bij de apotheek wellicht niet dalen.

Wie recht heeft op een voorkeurstarief kan bij de apotheker een zelftest krijgen voor 1 euro. Hier en daar bieden ook lokale besturen goedkopere of zelfs gratis zelftesten aan. De rest betaalde tot nog toe bij de meeste apothekers ongeveer 8 euro per zelftest, maar daar komt stilaan verandering in.

Volgens apothekersbond APB zijn de prijzen de laatste week ietwat gedaald met lokaal prijzen rond de 6 euro. "De inkoopprijs is sinds een week gedaald", legt APB-voorzitter Koen Straetmans uit aan VRT NWS. "Sommige apothekers geven ook korting als je bijvoorbeeld 5 of 10 zelftesten tegelijk aankoopt."

Apothekers beantwoorden veel vragen. Die uitleg gaat niet alleen over hoe je de zelftest gebruikt

De apothekersbond ontkent dat de prijsdaling er komt onder druk van de supermarkten of pakweg het Kruidvat. Daar betaal je voor dezelfde testen 3,50 euro. "Apothekers beantwoorden veel vragen die gepaard gaan bij de aflevering van de zelftesten", zegt Straetmans. "Die uitleg gaat niet alleen over hoe je de zelftest gebruikt. Het gaat ook om bredere coronavragen."

Ook het Vlaams Apothekers Netwerk meldt dat de concurrentie van de supermarkten weinig te maken heeft met die prijsdaling. "Het spel apotheker-supermarkt speelt hier niet zo erg. Mensen komen naar de apotheker voor de vragen die ze hebben", zegt Hilde Deneyer, voorzitter van het Vlaams Apothekers Netwerk aan VRT NWS. "Ze weten dat ze bij de apotheek terecht kunnen voor kwaliteitsvolle antwoorden."

Niet zo laag als supermarkt

De supermarkten kunnen door de grote volumes die ze tegelijk aankopen, de prijs drukken. Apothekers kopen in verhouding relatief bescheiden hoeveelheden aan. Zo laag als bij de supermarkten kunnen de prijzen bij de apotheker dus wellicht nooit worden.

De bescheiden daling die er nu toch is, is volgens Deneyer mee het gevolg van vraag en aanbod bij apothekers onderling. Als er veel apothekers in elkaars buurt zijn, geven ze bijvoorbeeld korting als je meerdere testen koopt.

Het is jammer dat de prijzen van de zelftesten een stukje dalen, want de tijd die apothekers investeren in die vragen blijft dezelfde en is zelfs toegenomen

Deneyer betreurt trouwens die prijsdaling van de zelftesten bij de apotheker. "De vragen bij apothekers blijven binnenstromen", legt ze uit. "We krijgen veel vragen over vaccinatiebeleid: wat met de booster? Er komen ook al vragen binnen over de vierde prik. Het is dus jammer dat de prijzen van de zelftesten een stukje dalen, want de tijd die apothekers investeren in die vragen blijft dezelfde en is zelfs toegenomen."

Meest gelezen