Archieffoto ter illustratie.
BELGA

AZ Klina reageert op nieuw noodplan in ziekenhuizen: "We hielden al langer niet meer zoveel bedden vrij"

Het AZ Klina in Brasschaat probeerde naar eigen zeggen al langer een evenwicht te vinden tussen het aantal bedden dat het van de overheid moet vrijhouden voor coronapatiënten en de noden van hun andere patiënten. Het nieuwe noodplan van de FOD Volksgezondheid verandert daar volgens algemeen directeurJoost Baert niet veel aan. "Dit plan bereidt ons wel voor op een nieuwe cocktail van zeer hoge besmettingsaantallen en een mogelijk zeer hoge personeelsuitval", zegt Baert.

Als het nog veel drukker wordt in de ziekenhuizen, dan zullen er geen bedden meer worden vrijgehouden voor coronapatiënten. Dat staat in een noodplan van Volksgezondheid, dat normaal vandaag wordt rondgestuurd. Het AZ Klina in Brasschaat hield al langer niet meer zoveel bedden vrij op intensieve zorg. Dat vertelt algemeen directeur Joost Baert in 'Start Je Dag' op Radio 2 Antwerpen.

"We zijn daar altijd evenwichtig mee omgegaan. Je kan het toch niet verdedigen dat een belangrijk aantal burgers gedurende 2 jaar een zorgvraag hebben en dat die vraag geweigerd wordt, terwijl er bij wijze van spreke een volledige luchthaven aan bedden leegstaat", zegt Baert. "We hebben altijd geprobeerd om voldoende capaciteit te voorzien om aan de vraag van de overheid te beantwoorden, maar ook tegemoet te komen aan de nood van onze patiënten in de buurt."

Je kan een hoop lege bedden toch niet verdedigen als er een grote zorgvraag is

Joost Baert, algemeen directeur AZ Klina Brasschaat

Beluister hier het gesprek met medisch directeur Joost Baert:

Dat er volgens het noodplan geen bedden meer worden vrijgehouden voor coronapatiënten, verandert dus niet veel aan de werking van het AZ Klina. "Ik denk dat wij vorig jaar aan de helft van onze operatiecapaciteit hebben gedraaid. Met dit plan is dat helemaal niet voorbij", gaat Baert verder. "Dit plan probeert net de nieuwe cocktail van zeer hoge besmettingsaantallen en een mogelijk zeer hoge personeelsuitval voor te bereiden. Daarop kunnen we indien nodig terugvallen."

Meest gelezen