Copyright Vlaams Bijeninstituut: deze man is bijenkorvenvlechter Rob Triest

Bijenkorfvlechten voor het ecologisch houden van bijen is hot: cursus in Oost-Vlaanderen op 1 dag tijd volzet

Het Vlaams Bijeninstituut lanceerde een cursus om het oude ambacht van het bijenkorfvlechten terug aan te leren aan imkers die bijen op ecologische wijze willen houden. Dat was zo'n succes dat in de verschillende provincies de cursussen op heel korte tijd volzet waren of bijna volzet zijn. In de provincie Oost-Vlaanderen was er al geen plaats meer na 1 dag tijd. Bijenkorven worden vooral gebruikt om zwermen te vangen.

Het Vlaams Bijeninstituut wil imkers terug leren bijenkorfvlechten. Dat is een heel oude ambacht waarbij manden meestal worden gevlochten uit stro. Bijenvolken nestelen zich in die korven en dat blijkt een aantal voordelen te hebben voor de gezondheid van de insecten. Volgens wetenschappelijke studies zouden de bijen minder vatbaar zijn voor moderne bijenziekten. De cursisten zelf willen vooral de natuur en de ecologie helpen door bijen op deze manier te houden. Bijenspecialist Erik Goris uit Zele vertelt bij Radio 2 waarom de cursus zo populair is:

Snel volzet

Het feit dat er zo veel interesse was in de cursus had het Vlaams Bijeninstituut niet gedacht. Bijenspecialist Goris was er toch van geschrokken: "We hadden het idee om een cursus te plannen in Antwerpen en die zat vol binnen de 3 dagen. Toen dachten we dat we dit misschien in de andere provincies ook moeten aanbieden. In Limburg zat die dan vol binnen de 12 uur!"

Mensen willen terug meer handwerk doen en oude ambachten aanleren
Bijenspecialist Erik Goris

En het succes verspreidde zich over de andere provincies, want in Oost-Vlaanderen zat de cursus vol op 1 dag tijd. In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn er op dit moment nog een aantal plaatsen vrij, maar ook daar loopt de cursus snel vol. Goris vermoedt dat het succes te danken is aan het feit dat imkers terug authentieker willen werken. "Je ziet dat in andere sectoren ook: mensen willen terug meer handwerk doen en oude ambachten aanleren."

Specialistenwerk

Maar is zo'n bijenkorf nu beter dan een houten bijenkast? Goris nuanceert dit: "Op zich is bijenkorfvlechten een specialiteit op zich. De bijen die erin zitten zijn moeilijker toegankelijk en er wordt minder gemakkelijk honing uitgehaald." Voor het gemak moet je het dus niet doen. "Bij een bijenkast kan je de ramen eruit halen om honing uit te halen, je kan de bijen bekijken en je kan de koningin gemakkelijk zoeken. Bij een bijenkorf bouwen de bijen de honingraten vast aan de zijkant van de korf, die kunnen er niet uit."

De binnenkant van een bijenkorf met bijenvolk en honingraten in.
Copyright Vlaams Bijeninstituut

Het bijenkorfvlechten is dus volgens Goris vooral populair omwille van het willen aanleren van een oude ambacht. Want het houden van bijen op deze manier is absoluut niet gemakkelijk en echt specialistenwerk. Zelf houdt Goris al meer dan 40 jaar bijen, maar hij is niet direct van plan om deze methode zelf toe te passen. "Ik durf het wel aan, maar het is toch veel moeilijker. Als je bijvoorbeeld koninginnen apart wil kweken, dan is dat bijna niet mogelijk in zo'n korf."

Het is veel moeilijker om bijen te houden in zo'n korf
Bijenspecialist Erik Goris

"Je moet bij wijze van spreken in zo'n geval je bed maken aan die korf, want je moet dan terug gaan naar het natuurlijk zwermgedrag van bijen. Als zij dan zwermen in hun zwermperiode, moet je klaarzitten om die te kunnen scheppen. Dat zijn een deel bijen die afvliegen met de oude koningin. Dat is niet eenvoudig voor mensen die gaan werken."

Verschillende bijenkorven bij elkaar
Copyright Vlaams Bijeninstituut

Vooral zwermen vangen

Waarom zou je dan leren een bijenkorf maken? "Dat is wel handig om een zwerm te vangen. Als er een afkomt en je hebt een korf bij de hand, dan kan je die hangen onder die zwerm. Eens goed schudden aan een tak en dan valt die zwerm in de korf. Die korf moet dan een aantal dagen in de kelder zitten of hangen zodat de bijen tot rust komen. Nadien kan je die in een kast kappen. Wanneer bijen in zwermmodus zitten, kan je die vergieten, bijna als water in een kast. En dan heb je er een volk bij."

Wanneer bijen in zwermmodus zitten, kan je ze vergieten als water uit de korf in een kast
Bijenspecialist Erik Goris

Goris geeft nog aan dat er opvallend jongere imkers geïnteresseerd zijn in de ambacht om bijen te helpen. Maar 1 punt is nog het allerbelangrijkste: "Zorg dat je voldoende bloemen en planten in je tuin hebt: "Een bijenvolk heeft 40 kilogram stuifmeel nodig op een jaar tijd." 

Meer uitleg en videomateriaal over het het bijenkorfvlechten op de website van het Vlaams Bijeninstituut.

Meest gelezen