Zeg het met Valentijn eens met andere bloemen dan rozen, die enorm duur zijn door de hoge energieprijzen 

De hoge energieprijzen hebben heel wat neveneffecten: ook de prijs van bepaalde bloemensoorten schiet hierdoor omhoog. De prijs van rozen bijvoorbeeld is verveelvoudigd, en dat in aanloop naar Valentijn volgende maand. "Denk zeker eens aan de klassieke voorjaarsbloeiers als alternatief: de prijs van deze soorten is nu een pak stabieler", zegt de Unie van Floristen.

Rozen kweken, is altijd een dure bezigheid voor telers, omdat de bloemensoort in serres wordt gekweekt. "Het zijn energie-intensieve planten: ze hebben veel extra licht en warmte nodig om te kunnen groeien in de wintermaanden, en laat die zaken net een pak duurder zijn geworden met de huidige energieprijzen", legt Filip Goossens van het Algemeen Verbond voor Belgische Sierteelt (AVBS) uit.

Er is nog een tweede reden waarom de prijs van rozen nu een pak hoger ligt. "Naast de energieprijzen zijn ook de luchtvrachttarieven gestegen. En voor de coronacrisis werden er met name heel wat rozen uit Afrikaanse landen ingevoerd", aldus Goossens. 

"En daarnaast mag je niet vergeten dat voor onze telers heel wat verpakkingsmaterialen en plastic potjes ook nog eens duurder geworden, tot een kwart. Dus onze kwekers staan door al die prijsstijgingen enorm onder druk, want ze rekenen die zeker niet automatisch door."

Originele alternatieven

Wie rond Valentijn toch naar de bloemist trekt, richt zich dus beter op andere bloemensoorten. "De voorjaarsbloeiers zijn een seizoensproduct, en dus een aanrader: zij hebben minder extra warmte nodig om in deze periode van het jaar te groeien, waardoor hun prijzen momenteel stabieler blijven", zegt Koen Van Malderen, van de Koninklijke Unie van Floristen van België (KUFB). 

"Bloemen die binnen in een serreomgeving worden geteeld, zijn altijd duurder. En wat rozen betreft, speelt rond Valentijn altijd de kwestie van vraag en aanbod, die de prijs traditioneel wat de hoogte in jaagt." 

Een origineler (en goedkoper) valentijnsboeket kan bijvoorbeeld bestaan uit ranonkels (zie foto) of klassieke tulpen. "Want het tulpenseizoen start deze week", aldus Van Malderen. Andere opties: hyacinten, blauwe druifjes of zogenoemde "sneeuwballen" (zie foto). "Allemaal soorten die minder intensief geteeld worden en daarom goedkoper zijn."

"Kies voor seizoensproducten, dan komt een boeket je sowieso goedkoper uit. Rozen zijn eigenlijk geen winterbloemen, al zijn ze het jaar rond beschikbaar, omdat ze geteeld worden in serres, maar daarin zit net het prijsverschil."

Ranonkels: een goedkoper alternatief voor rozen
Een klassieke "sneeuwbal"
Copyright 2019 Anand Purohit

Meest gelezen