Radio 2
Radio 2

Primeur in België: Brugge krijgt eerste steunpunt voor vragen rond bewindvoering

In Brugge is het eerste steunpunt van het land opgericht waar je terecht kan met vragen rond bewindvoering. Het gaat over bewindvoering bij mensen met dementie, mensen met een verslaving of andere psychiatrische patiënten. "Daar komen nog heel vaak vragen over", zegt initiatiefnemer Luc Goutry.

Met het nieuwe steunpunt wil Vlaanderen meer info verschaffen over bewindvoering en wat je moet doen in situaties waarbij iemand niet meer zelf kan beslissen over wat hij met zijn geld of andere goederen doet. "Bewindvoering komt steeds vaker voor. Zo staat 1 op de 100 West-Vlamingen onder bewindvoering. Aan de kust is 1 op de 3 ouder dan 65 jaar waardoor daar ook meer bewindvoeringen zijn", zegt minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) die het initiatief steunt.

Voor hulpbehoevende mensen

Om mensen te beschermen tegen zichzelf neemt een advocaat of familielid de belangrijkste beslissingen over. Veelal gaat het dan over mensen met dementie, mensen met een verslaving of psychiatrische patiënten. "Het gaat altijd over hulphoevende mensen. Mensen uit hun omgeving weten vaak niet goed hoe ze hen kunnen helpen", zegt initiatiefnemer Luc Goutry.

Het steunpunt moet er ook nauw op toezien of alles wel correct verloopt. "Helaas is er ook af en toe misbruik bij bewindvoering. Door dit steunpunt kunnen we dat soort klachten of misbruiken sneller opsporen", besluit Van Quickenborne.

Meest gelezen