© Radio 2

Circulair loket in Hasselt voor ondernemers en handelaars: “Oude kerstdecoratie kan zo hergebruikt worden”

De stad Hasselt heeft vandaag een circulair loket geopend. Ondernemers en handelaars kunnen daar vanaf 10 februari terecht voor advies om oude materialen te hergebruiken, zoals bijvoorbeeld de oude kerstdecoratie. Werknemers in sociale werkplaatsen worden ingeschakeld om dat te doen. 

Het stadsbestuur heeft de ambitie om grondstoffen en producten zo veel mogelijk te hergebruiken en om hernieuwbare energie in te zetten. Schepen van Economie Rik Dehollogne (N-VA): “Bedrijven kampen op dit moment met een gebrek aan grondstoffen en aan werknemers. Wij willen dat bedrijven zo weinig mogelijk dingen als afval gaan bestempelen en dus maximaal hergebruiken.” Als voorbeeld wordt de kerstdecoratie aangehaald die veel winkels in de kelder hebben liggen en waarmee niets meer zal gebeuren. “Die decoratie kan gedeeld of geruild worden met andere handelaars, zo wordt er geen afval gecreëerd en blijven de kelders leger”, aldus de schepen.

Sociale economie

De stad Hasselt werkt voor het nieuwe circulaire loket samen met enkele scholen en sociale organisaties. “Daarbij willen we ook mensen uit de sociale economie inschakelen, waar heel veel mensen zijn die willen werken”, vertelt Dehollogne. “We gaan de ondernemingen begeleiden om die mensen in te zetten in hun bedrijf.”

© Radio 2

Meest gelezen