Nicolas Maeterlinck

Coronablog - Vooruit-voorzitter Rousseau pleit voor vaccinatieverplichting, N-VA wil breed debat

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor de snelheid weermee de omikronvariant van het coronavirus uprukt. Niet enkel in ons land stijgen de curves pijlsnel; in de VS slaat omikron hard toe met duizelingwekkende records: maandag werden maar liefst 1,13 miljoen besmettingen geregistreerd.  Intussen wordt in ons land steeds meer gesproken over een vaccinatieverplichting. Volg alle updates in onze blog.  

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ging gezondheidseconoom Lieven Annemans zijn boekje te buiten?

UGent-professor Lieven Annemans lag de afgelopen dagen onder vuur omdat de gezondheidseconoom getwitterd had dat de risico's van vaccinatie bij jonge kinderen groter zijn dan de risico's na een coronabesmetting.

Zijn universiteit nam gisteren afstand van Annemans' tweet. In "De afspraak" legde collega-professor en filosoof Johan Braeckman uit waar Annemans volgens hem in de fout ging: Annemans heeft in zijn tweet niet duidelijk gemaakt dat het om zijn persoonlijke mening ging, zegt Braeckman. Hij had duidelijker moeten maken dat die afwijkt van de wetenschappelijke consensus.

Bekijk hier het volledige gesprek met professor Braeckman:

Videospeler inladen...

Peter De Roover (N-VA): “Uitgaan van geen verplichte vaccinatie, maar open debat voeren over”

Peter De Roover, N-VA-fractievoorzitter in de Kamer, toont zich niet meteen voorstander van een verplichte vaccinatie tegen het coronavirus. “Verplichten van een medische handeling is iets wat we in de regel niet doen”, zei hij in “De afspraak”. 

Dat wil niet echter zeggen dat hij al tegen een verplichting is, daarover wil De Roover vooral een breed, open en sereen debat voeren in het parlement waarin alle aspecten belicht en besproken worden, op basis van input van experts. Want hij wil de argumenten pro en contra goed afwegen, de persoonlijke rechten versus de maatschappelijke argumenten.

Het is een dusdanig belangrijke beslissing om niet over één nacht ijs te gaan.

Peter De Roover, fractievoorzitter N-VA

De Roover vindt het vreemd dat andere partijen, zoals Vooruit zich voor een dergelijk debat al hun standpunt innemen. Dat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau eerder op de avond, in “Terzake” sprak in termen van belonen van de gevaccineerden, vindt De Roover een verkeerd uitgangspunt. “Dan beginnen woorden aan belang te verliezen, want dan heb je een voortgezet CST-beleid.” 

De N-VA-fractievoorzitter wijst erop dat de politieke besluitvorming over de vaccinatieverplichting zijn tijd zal en moet nemen en daardoor sowieso te laat zal komen voor de huidige omikron-golf. “Het is een dusdanig belangrijke beslissing om niet over één nacht ijs te gaan.”

Bekijk hier het volledige gesprek over de vaccinatieverplichting in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Vooruit-voorzitter Rousseau pleit (nogmaals) voor vaccinatieverplichting: “Belangrijk om mensen die zich laten vaccineren te belonen”

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft zich vanavond in “Terzake” nog eens een grote voorstander getoond van de verplichte vaccinatie tegen het coronavirus. “Wij zijn absoluut voor een verplichte vaccinatie”, zei Rousseau onomwonden.

Rousseau herinnerde eraan dat zijn partij al in de zomer aangedrongen had op een parlementair debat over het onderwerp. Hij stelde dat er veel onzekerheid bestaat over corona, maar dat vaccinatie werkt. 

“Er zijn zoveel onzekerheden wat corona betreft, maar er is één grote zekerheid: de vaccins werken en doen wat ze moeten doen”, aldus Rousseau. “Ze houden mensen uit de ziekenhuizen en op die manier ervoor zorgen ze ervoor dat ons zorgsysteem en onze ziekenhuizen overeind blijven”. “Op die manier kunnen we onze collectieve vrijheid herwinnen. Want als de ziekenhuizen vol liggen, stopt alles.” 

De vaccinatieverplichting moet voor Conner Rousseau tijdelijk zijn, zolang de nood het hoogst is. Die verplichting afdwingen met boetes, ziet hij niet zitten. Daarom kiest hij voor de weg van het Covid Safe Ticket (CST). "Zo belonen we zij die zich laten vaccineren". 

Rousseau vertrekt van het huidig toepassingsgebied van het CST, zodat wie zich niet laat vaccineren nog naar de winkel, apotheek, ... kan gaan. Naar evenementen, concerten of de horeca gaan, is enkel voor de houders van een CST.

Bekijk hier het volledige gesprek met Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in "Terzake":

Videospeler inladen...

WHO-experten hebben twijfels bij vaccinatiestrategie met huidige boosters, willen vaccins tegen nieuwe varianten

"Een vaccinatiestrategie gebaseerd op herhaalde boosters van de eerste vaccins is waarschijnlijk niet gepast of duurzaam", oordeelt een expertengroep die de vaccins tegen het coronavirus overziet binnen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De experten menen ook dat vaccins nodig zijn en ontwikkeld moeten worden "met een hoge impact wat betreft verspreiding en vermijden van besmetting, bovenop ernstige ziekte en overlijden voorkomen". Ze moeten ook een krachtige reactie van het immuunsysteem oproepen, om zo de noodzaak voor een herhaling van boosterprikken te verminderen.

In afwachting van zulke vaccins stellen de experts voor "om misschien de samenstelling van de huidige vaccins bij te werken, om ervoor te zorgen dat ze de door de WHO aanbevolen niveaus van bescherming tegen besmetting en ziekte blijven bieden", ook tegen varianten zoals omikron.

Farmabedrijven Pfizer en BioNTech denken hun aangepaste vaccin in maart klaar te kunnen hebben. Moderna mikt met zijn omikronvaccin op de herfst.

Wereldbank: Omikron en inflatie zullen groei wereldeconomie dit jaar doen vertragen

De wereldwijde economische groei zal dit jaar vertragen, onder invloed van de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus en van de aanhoudend hoge inflatie. Dat voorspelt de Wereldbank.

De instelling verlaagde de prognose voor 2022. De wereldeconomie zal met 4,1 procent groeien, voorspelt ze, na 5,5 procent in 2021. De Wereldbank waarschuwt dat de groei zelfs onder de 4 procent kan vallen, indien de economische impact van de verspreiding van de omikronvariant lang aanhoudt.

In 2023 zou de wereldwijde groei nog verder vertragen, tot 3,2 procent, onder meer door de afbouw van fiscale en monetaire steunmaatregelen wereldwijd.

De Wereldbank maakt zich voorts zorgen over de landen waar overheden niet de middelen hebben nog veel extra te doen om hun economie te ondersteunen. Daar zouden nieuwe corona-uitbraken, aanhoudende knelpunten in de toeleveringsketens van bedrijven en de hoge consumentenprijzen die daarvan het gevolg zijn, voor een zogenoemde harde landing kunnen zorgen.

Vandenbroucke verwacht dat booster nodig zal zijn voor groen licht op CST

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat ervan uit dat een boosterprik binnenkort noodzakelijk zal zijn om groen licht te krijgen met je Covid Safe Ticket. (CST). Wanneer precies, kon de minister vanmiddag niet preciseren in de bevoegde Kamercommissie, maar het zou niet zo lang meer duren.

De campagne voor de boosterprik ging een tijdje geleden van start. En ze verloopt sneller dan initieel voorzien, aldus Vandenbroucke. Eind januari zal het gros van de volwassen Belgen die al hun basisvaccinatie kregen, een uitnodiging in de bus hebben gekregen voor een derde prik (een tweede bij wie eerder Johnson & Johnson kreeg). In Vlaanderen zal dat zeker het geval zijn.

"Een groot succes, maar toch staan we niet helemaal waar we moeten staan", voegde de minister daar aan toe. "Er is aarzeling rond de booster." Met andere woorden: niet iedereen die een uitnodiging kreeg, maakte een afspraak of ging er op in.

Toch verwacht minister Vandenbroucke dat het krijgen van het boostervaccin beslissend zal zijn om groen licht te krijgen bij het scannen van het Covid Safe Ticket. Het zou hem alleszins niet onlogisch lijken in de huidige context. De minister verwees daarbij ook naar een beslissing die op Europees niveau zal worden genomen.

Vlaams minister Beke (CD&V): "Ik neig naar vaccinatieverplichting"

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) toont zich persoonlijk ook een voorstander van de vaccinatieverplichting. "Mijn persoonlijk standpunt is geëvolueerd en neigt naar een verplichting", zo antwoordde hij vanmiddag in het Vlaams Parlement op een interpellatie van Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin.

In het Vlaams Parlement verzet alleen Vlaams Belang zich tegen de verplichting. De andere partijen in de commissie toonden zich voorstander of willen minstens de adviezen afwachten en het parlementaire debat aangaan.

Kunnen we het echt maken om kankerpatiënten niet de zorg te geven die ze verdienen omdat een minderheid beslist heeft om zich niet te laten vaccineren?

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V)

Minister Beke erkent dat zijn persoonlijk standpunt over de vaccinatieverplichting door de tijd heen gewijzigd is. "Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", stelt de CD&V-minister. 

Dat zijn mening is bijgesteld, heeft volgens Beke onder meer te maken met de schrijnende verhalen van mensen die hun zorg of behandeling moesten uitstellen. 

"Kunnen we het echt maken om kankerpatiënten niet de zorg te geven die ze verdienen omdat een minderheid beslist heeft om zich niet te laten vaccineren?", aldus Beke. En hij verwees daarbij onder andere naar het verhaal van onze VRT NWS-collega Chris Van den Abeele.

"Het blijft van essentieel belang om te streven naar een maximale vaccinatie om op die manier de viruscirculatie terug te dringen en de zo de gehele zorg te ontlasten".

Beke kijkt uit naar het rapport van het coronacommissariaat en naar het debat in het federale parlement.  

Bekijk hier de uitleg van minister Beke in de (online) vergadering van de commissie Volksgezondheid:

Videospeler inladen...

Bijna 4 miljoen zelftests verkocht in apotheken

“We zitten dicht tergen de 4 miljoen zelftests die in de apotheken zijn verkocht”, heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamercommissie Gezondheid en Gelijke Kansen. Zo’n 800 à 900.000 van die zelftests zijn verkocht aan 1 euro, aan mensen die recht hebben op een voorkeurstarief.

Vandenbroucke roept alle diensten op die in contact komen met de doelgroep – scholen, lokale besturen of OCMW’s - op om mensen te informeren dat ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming voor zelftests.

Antwerpse chemiebedrijven bereiden zich voor op mogelijke personeelsuitval: verplichte FFP2-maskers bij BASF

Enkele grote Antwerpse chemiebedrijven bereiden zich voor op een mogelijke personeelsuitval nu de omnikronvariant van het coronavirus oprukt. Bij chemiebedrijf BASF in de Antwerpse haven moeten alle werknemers voortaan extra beschermende FFP2-maskers dragen. Ook Total Energies en havenbedrijf Port of Antwerp nemen extra maatregelen.

Lees meer:

Luchthaven Heathrow zag aantal passagiers in 2021 verder dalen

De Londense luchthaven Heathrow heeft in 2021 nog niet de weg naar het herstel gevonden. De luchthaven kreeg 19,4 miljoen passagiers over de vloer, nog eens 12,3 procent minder dan in 2020 toen corona al toesloeg.

"COVID-19 blijft de luchtvaartsector voor zware uitdagingen zetten", communiceert Heathrow in een persbericht. Alleen al in december "annuleerden minstens 600.000 passagiers hun reisplannen wegens de omikronvariant en de onzekerheid gecreëerd door de reisbeperkingen die de overheid oplegde".

 Voor corona was Heathrow de drukste luchthaven van Europa. In 2019 kreeg de Londense luchthaven nog een recordaantal van 80,9 miljoen reizigers over de vloer. Het aantal passagiers is in 2021 dus teruggevallen tot een kwart daarvan.

WHO waarschuwt voor snelheid omikron

In de komende twee maanden zal wellicht de helft van de Europeanen besmet zijn met de omikronvariant van het coronavirus. Dat zegt Hans Kluge, de Europese topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In de eerste week van het jaar waren er meer dan 7 miljoen nieuwe coronabesmettingen in Europa, meer dan dubbel zoveel als bij het vorige tweewekelijkse gemiddelde. Tegen deze snelheid is dus binnenkort de helft van de Europeanen besmet, waarschuwt Kluge.

Ook het aantal ziekenhuisopnames in Europa stijgt. Er is nog meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen of omikron de bestaande vaccinaties kan omzeilen. 

Belgische gezinnen sparen minder

Belgische gezinnen sparen minder. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Terwijl tijdens de lockdowns massaal geld werd opzijgezet, is het sparen nu opnieuw gedaald naar normale niveaus.

In het derde kwartaal van 2021 zakte de spaarquote van de gezinnen - hoeveel procent ze van hun beschikbaar inkomen sparen - naar 13,5 procent. Ter vergelijking: in volle coronacrisis in het tweede kwartaal van 2020 was dat bijna 26 procent, in het tweede kwartaal van 2021 was dat 18,3 procent.

Het beschikbaar inkomen van de gezinnen steeg in het derde kwartaal 1,3 procent, terwijl door de versoepeling van de coronamaatregelen meer mogelijk was. Gevolg: de consumptie-uitgaven stegen met 7,3 procent. Dat maakt dat minder geld werd gespaard.

Medewerkers van Meta pas eind maart terug op kantoor

Het personeel van Meta, het moederbedrijf van Facebook, moet voorlopig nog niet naar kantoor. De terugkeer is uitgesteld tot ten vroegste eind maart, zo berichten Amerikaanse media.

Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zal men voor de toegang tot kantoor wel moeten kunnen aantonen dat men een boosterprik heeft ontvangen. Normaal had het personeel van Meta eind januari kunnen terugkeren naar kantoor, na maanden van telewerk door corona. 

Bij de hoogste alarmfase bij ons worden geen covidbedden meer gereserveerd

Als het aantal ziekenhuisopnames ontspoort door de zeer besmettelijke omikronvariant, zullen ziekenhuizen geen bedden meer reserveren voor coronapatiënten. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Bovendien zou in die hoogste alarmfase gefocust worden op de meest dringende zorg. Een werkgroep van de federale overheidsdienst Volksgezondheid hoopt het noodplan voor de ziekenhuizen vandaag nog uit te sturen naar de sector.

Lees er hier alles over:

Zelftesten bij apothekers worden goedkoper

De zelftesten zijn bij de meeste apothekers iets goedkoper geworden. Wie geen recht heeft op een voorkeurstarief, betaalde tot nu toe 8 euro voor een zelftest bij de apotheker. Volgens de Apothekersbond is de aankoopprijs voor de apothekers de laatste week gedaald waardoor ze op veel plaatsen nu al voor 6 euro verkocht worden.

Dat is nog altijd duurder dan in de supermarkt, maar apothekers geven voor die meerprijs ook advies, klinkt het. Koen Straetmans van de Apothekersbond duidt: "We zijn een ander parallel circuit. Apothekers beantwoorden heel veel vragen over corona."

China plaatst een derde stad in quarantaine

In China is de stad Anyang in quarantaine geplaatst, nadat er besmettingen waren opgedoken. Anyang met 5 miljoen inwoners is de derde Chinese stad die in quarantaine gaat. 

China volgt een "zero-covidbeleid". Zodra er enkele gevallen opduiken, worden strikte maatregelen afgekondigd. Die strategie lijkt echter deze keer niet voldoende te zijn: in Xi'an, een andere stad in quarantaine, ligt het aantal besmettingen op het hoogste niveau sinds de lente van 2020. De erg besmettelijke omikronvariant gooit roet in het eten.

De Chinese autoriteiten zijn momenteel extra alert nu de Olympische Winterspelen dichterbij komen. Die vinden plaats van 4 tot 20 februari. In totaal zitten nu om en bij de 20 miljoen mensen in lockdown.

2022 Kyodo News

Meest gelezen