Copyright restaurant Elvira

Drie chefs van zaken aan het Donkmeer in Berlare kokerellen als concullega's op Zweeds kookkamp

Drie chefs, die elk een zaak hebben aan het Donkmeer in Berlare, besloten samen op kookkamp te gaan in het verre Dalsland in Zweden. Ze zijn dan wel concurrenten, toch zijn ze ook collega's en wilden deze ervaring samen beleven. En het was geen alledaags kookkamp: "De eerste dag lagen er al twee versgeschoten reetjes klaar."

Sven Bogaert van restaurant Elvira, Jeff Hanselaer van restaurant Pur Boeuf en Frederik Favere van traiteurzaak De Smaakboetiek in Berlare besloten samen op Zweeds kookkamp te gaan. De chefs werken al twee jaar met elkaar en met andere lokale handelaars uit Berlare samen. Bogaert volgde al die tijd de Nederlandse foodie met de naam "Mijnheer Wateetons", hij schrijft boeken over het maken van worst en alcohol stoken. De man organiseert ook workshops.

"Het idee om deel te nemen aan een workshop komt van Sven", zegt Frederik Favere. "Het was een beetje een wild idee om als concullega's iets samen te doen dat aanleunt bij onze professionele activiteiten."

Vlees grillen en barbecuen op verschillende manieren.
Copyright Mijnheer Wateetons

Versgeschoten reetjes

De workshop was een culinaire vierdaagse in Zweden. En het was niet zomaar een beetje traditioneel kokerellen, zegt Favere: "De eerste dag lagen er twee versgeschoten reetjes op ons te wachten. Het volledige weekend hebben we rond die dieren gewerkt: van kop tot staart. Dat ging van uitbenen tot verwerken tot worst en patés. Ook grillen op de barbecue op verschillende manieren werd aangeleerd."

We haalden stenen uit het meer om een ondergrondse oven te maken

Frederik Favere

Favere en zijn concullega's leerden technieken die niet alledaags zijn: "We leerden een eigen oven maken onder de grond met stenen die we uit het meer haalden. We warmden die op en groeven een stuk bout onder de grond gedurende 24 uur. Echt helemaal back to basics."

De cursisten draaiden zelf worsten van het vlees.
Copyright restaurant Elvira

Vrienden

Maar naast het in stukken hakken van een ree en vuurtjes stoken is de vriendschap van de drie vooral sterker geworden. "Vrienden waren we al. Als er problemen zijn, zitten we dicht bij elkaar om elkaar te helpen", zegt Hanselaer. "We zitten allemaal in een straal van 1 kilometer van elkaar. Als iemand een tekort heeft of er is een probleem, dan zijn we er voor elkaar."

Beluister hieronder het gesprek met Frederik en Jeff over hun kookkamp en lees daarna verder.

We zijn vrienden, en als er iemand een probleem heeft, dan zijn we er voor elkaar
Jeff Hanselaer

De andere cursisten van de workshop waren vooral geïnteresseerde foodies, zegt Jeff Hanselaer: "Die wilden leren werken met mooie producten. Er was een oud beenhouwer bij en mensen die zelf alcohol maken." De Berlaarse chefs waren de enige Vlamingen in het gezelschap: "Maar we konden goed ons mannetje staan", zegt Hanselaer nog.

Meest gelezen