Energieleverancier in Verenigd Koninkrijk verontschuldigt zich voor advies over "huisdier knuffelen om warm te blijven"

Een van de grootste energieleveranciers in het Verenigd Koninkrijk heeft zijn excuses aangeboden nadat het klanten had geadviseerd om "huisdieren te knuffelen" en "pap te eten" om warm te blijven. De tips zijn een belediging voor mensen die hun energiefactuur moeilijk kunnen betalen, was onder meer de kritiek. De leverancier heeft de tips offline gehaald. 

De heisa in het Verenigd Koninkrijk gaat over een blog "met energiebesparende tips" van energieleverancier Ovo Energy. De blog werd naar alle klanten van dochterbedrijf SSE gemaild, maar de tips vielen niet in goede aarde. In de blog gaf de energieleverancier "10 eenvoudige en kostenefficiënte manieren" om "warm te blijven in de winter zonder de verwarming hoger te zetten".

Zo suggereerde de leverancier onder meer het dragen van extra lagen kleding en om in beweging te blijven door "het huis schoon te maken of hoelahoepwedstrijd met de kinderen te houden". Ook tocht vermijden, was een van de tips.

Daarnaast zei de energieleverancier dat je "extra warmte" kunt winnen door de "oven open te laten staan na het koken" of door te "knuffelen met je huisdieren en geliefden" om het "gezellig te houden".

Kritiek: "Tips zijn belediging"

Maar er kwam erg veel kritiek op de tips en suggesties van de energieleverancier. "Te horen krijgen dat je een trui moet aantrekken in plaats van je verwarming aan te zetten, als je het niet kunt betalen (...), is ronduit beledigend", zei een Labour-parlementslid in de krant Financial Times.

De tips zouden geen rekening houden met de gevoeligheden van mensen die hun energierekening moeilijk kunnen betalen, klonk het nog. 

Leverancier: “We zijn beschaamd”

Ovo Energy lieten intussen weten dat ze "beschaamd" zijn over de blog met energiebesparende tips. De link naar de blog werd verwijderd. In een verklaring zei de leverancier dat ze de blog zullen aanpassen met zinvollere informatie voor de klanten.

Aan BBC zei het bedrijf ook dat ze de situatie "slecht hadden beoordeeld" en dat de blog "nutteloos" was. 

"We zijn beschaamd en bieden onze oprechte excuses aan", voegde de leverancier eraan toe. "We begrijpen hoe moeilijk de situatie dit jaar voor veel van onze klanten zal zijn."

Stijging energieprijzen

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd zeer sterk gestegen in het VK, maar ook in ons land. De stijging komt er onder meer door de herleving van de economie na de coronadip, door een stevige daling van de gasvoorraden en doordat de prijs van de CO2-uitstoot sterk is gestegen.

Door energiezuinig te leven, kan je besparen. Prijzen vergelijken van de verschillende energieleveranciers via de site van de VREG is ook belangrijk.

Meest gelezen