Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli (65) is overleden, "De democratie heeft een kampioen verloren"

Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli is afgelopen nacht onverwacht overleden. Dat meldt zijn woordvoerder Roberto Cuillo op Twitter. Gisteren raakte bekend dat hij in het ziekenhuis lag met "ernstige complicaties als gevolg van een disfunctie van het immuniteitssysteem".

"De Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli is op 11 januari om 01.15 uur overleden in Aviano, Italië, waar hij opgenomen was in het ziekenhuis. De datum en de locatie van zijn begrafenis zal in de komende uren worden gecommuniceerd", aldus zijn woordvoerder in een tweet:

Sassoli werd 65 jaar. Pas gisteren raakte bekend dat hij al sinds 26 december in het ziekenhuis lag. De sociaaldemocraat werd in september vorig jaar al eens in het ziekenhuis opgenomen. Hij kampte toen met een longontsteking, die veroorzaakt was door de legionairsziekte. 

Uit de Europese politiek komen bedroefde reacties zoals van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, Europees Raadsvoorzitter Charles Michel en partijgenote Kathleen Van Brempt (lees verder onder de tweets).

Als journalist voor kranten en later voor televisie genoot Sassoli bekendheid in Italië. Sinds 2009 zat hij in het Europees Parlement, waar hij in 2019 onverwacht voorzitter werd van het Europees Parlement als onderdeel van een akkoord tussen de Europese partijen over de verdeling van de leidende functies.

Sassoli's voorzitterschap viel volledig samen met de coronapandemie, wat hem volgens Politico-journaliste Barbara Moens danig frustreerde. "De omstandigheden waren er niet naar om het Europees Parlement op de kaart te zetten", vertelde Moens in de Ochtend op Radio 1, "door corona waren er veel omschakelingen nodig en werden normale activiteiten gestopt of verminderd".

Mede daardoor hoopte Sassoli volgens Moens lange tijd om zijn termijn van twee en een half jaar te kunnen verlengen, tegen de afspraken in. Ook al omdat de sociaaldemocraten in enkele Europese landen goede verkiezingsuitslagen hadden behaald, zoals in Duitsland, vond Sassoli dat die sterkte in het parlement zichtbaar moest zijn. "Uiteindelijk zag hij daar pas in december van af" en was hij geen kandidaat meer om zichzelf op te volgen. 

De verkiezing staat volgende week op de agenda. Waarschijnlijk wordt de Maltese Roberta Metsola van de Europese christendemocratische EVP de nieuwe voorzitter, ook zij tweette al haar medeleven.   

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen