Geïnterneerden veroordeeld tot negen jaar cel voor gijzeling in Forensisch Psychiatrisch Centrum

Drie mannen zijn veroordeeld tot 9 jaar cel voor het gijzelen van twee personeelsleden in het Forensisch Psychiatrisch Centrum op Linkeroever in Antwerpen, in juni 2020. De drie mannen waren op dat moment geïnterneerd in het centrum. Ze hadden twee personeelsleden overmeesterd en opgesloten in een kamer, met de eis dat wantoestanden in het centrum onderzocht zouden worden. 

Op 25 juni 2020 werd de Antwerpse politie opgeroepen voor een gijzeling in het Forensisch Psychiatrisch Centrum op Linkeroever. Drie geïnterneerden hadden er twee personeelsleden overmeesterd en opgesloten in een kamer. Ze eisten een onderzoek naar wantoestanden in het centrum en wilden overgeplaatst worden naar een gewone gevangenis. Ze hadden ook  e-mails uitgestuurd over de gijzeling naar de media. 

Volgens een van de gijzelaars hadden de mannen met stoelen gegooid, zodat ze de poten als wapen konden gebruiken. Ze hadden ook medicatie uit een kar gehaald, geplet en opgesnoven. De andere gijzelaar werd door de beklaagden als schild gebruikt. Ze dreigden tegenover de onderhandelaars om zijn vinger af te snijden, al zeiden ze tegen de gijzelaar zelf dat ze dat niet zouden doen.

Daders zijn toerekeningsvatbaar

Na urenlange onderhandelingen werden de twee gijzelaars uiteindelijk ongedeerd vrijgelaten. De drie daders hebben nu celstraffen tot 9 jaar gekregen. Een college van deskundigen heeft hen onderzocht en toerekeningsvatbaar bevonden. Ze zitten momenteel alledrie al opgesloten in de gevangenis.

Drie maanden na deze gijzeling vond er opnieuw een gelijkaardige gijzeling plaats in hetzelfde Forensisch Psychiatirsch Centrum op Linkeroever. De twee daders kregen vorig jaar ieders vijf jaar cel. 

Meest gelezen