Radio 2

Brugge en Gent testen systeem dat telt hoeveel volk rondloopt in winkelstraten

Brugge test samen met Gent enkele manieren om de drukte te meten in de winkelstraten. Aan de gevels in de winkelstraten hangen onder meer kleine bakjes met sensoren en camera's. En die meten vanaf vandaag het aantal mensen. "Het is een slimme manier om te kijken hoeveel mensen er zich in de straten begeven", zegt Brugs schepen van Smart City, Minou Esquenet (CD&V).

Provinciehoofdsteden Brugge en Gent willen een beter zicht krijgen op het aantal mensen, dat komt winkelen en start daarom een proefproject. Ze testen een 6-tal systemen uit om te tellen hoeveel volk er in de winkestraten loopt. Het proefproject loopt 3 maanden, daarna zal 1 van de systemen uitgekozen worden. "We bekijken niet alleen hoeveel volk zich in de winkelstraten begeeft, maar ook op welk moment", vertelt Brugs schepen Minou Esquenet (CD&V).

Het systeem heeft geen gezichtsherkening, we hebben enkel interesse in de cijfers

Brugs schepen Minou Esquenet

"Het systeem zal toelaten om onderscheid te maken tussen voetgangers, shoppers, fietsers, wagens en zelfs bakfietsen. Het is een volledig veilig systeem", benadrukt Esquenet. "Er is geen gezichtsherkenning en de beelden worden onmiddellijk omgezet in cijfers. Wij beschikken enkel over die cijfers en dat is ook het enige wat van belang is voor ons."

"Komt iedereen ten goede"

De cijfers moeten de steden meer inzicht geven op de impact van koopzondagen of autovrije straten. Ook nu al wordt de drukte in de binnenstad gemeten, maar dat gebeurt via gsm-signalen en dat is niet zo precies. "Met deze test willen we nagaan welke systemen de meest accurate data opleveren", klinkt het bij Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

"Een systeem dat het volk nauwkeurig telt, komt eigenlijk iedereen ten goede", gaat De Clercq verder. "Het is niet alleen interessant voor handelaars, maar ook voor toeristen. Ik ben daarom bijzonder geïnteresseerd naar de resultaten van deze test."

Meest gelezen