Optreden van 'Umlaut' in café de Loge in Gent. @ImageOfLight

Gentse handels-en horecasector krijgen nog tot juni subsidies om artiesten te boeken

De stad Gent heeft beslist om het systeem van de artiestencheques met 6 maanden te verlengen. Handelaars die een optreden organiseren, kunnen zo tot 1.000 euro steun ontvangen per optreden. "Met deze maatregel steunen we 2 sectoren die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis: de horeca en de artiestensector", vertelt schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld). 

Handels- en horecazaken in de stad Gent en zijn deelgemeenten kunnen nog tot en met juni 2022 gebruikmaken van de zogenoemde ‘artiestencheques’. Concreet kan een zaakvoerder een artiest boeken en zal de stad 75 procent van de kosten dekken, dat tot een maximumbedrag van 1.000 euro. De steunmaatregel bestaat sinds deze zomer en liep normaal af in december.

Al 150 aanvragen goedgekeurd

De stad maakte in totaal 150.000 euro vrij voor de subsidie. Het voorbije half jaar werden zo’n 150 projecten goedgekeurd, waardoor er nog ongeveer 41.000 euro overblijft. Om de komende 6 maand te overbruggen, komt daar nu 15.000 euro extra bij. "Met deze maatregel steunen we 2 sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis: de horeca en de artiestensector", vertelt schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld). "Iedereen die erkend is als artiest, komt in aanmerking. Vaak zijn dat muzikanten, maar ook voor het optreden van een clown in een handelszaak kan de stad tussenkomen. Het is een brede maatregel en we willen hiermee de hele artiestensector ondersteunen."

Iedereen die erkend is als artiest, komt in aanmerking

Gents schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld)

Door de maatregel te verlengen, wil het stadsbestuur de cultuur- en horecasector helpen om de koude maanden te overbruggen. "Dat is een periode waarin het meestal moeilijk is om buitenevenementen te organiseren", stipt Souguir aan. "We houden ook rekening met het horecaprotocol en de maatregelen die de handelaars nemen om het optreden veilig te laten verlopen."

Ook extra geld voor de scholen

Niet alleen de horecacheques, maar ook het project 'Artiest zoekt school' krijgt een financiële injectie. Dat is een subsidie gericht naar scholen die een artiest willen boeken. De 40.000 euro die daarvoor was vrijgemaakt, is volledig opgebruikt in 2021. Tot het einde van het schooljaar wordt daarom 37.500 euro extra voorzien. "Door de coronamaatregelen zijn veel uitstappen naar culturele centra afgeschaft", besluit Souguir. "Op deze manier proberen we cultuur naar de schoolbanken te brengen."

Meest gelezen