Sporza-journalist Eddy Demarez had gesprek met Belgian Cats over ongepaste uitspraken: "Erg confronterend"

Sporza-journalist Eddy Demarez heeft een gesprek gehad met Emma Meesseman en Antonia Delaere van de Belgian Cats, het nationale vrouwenbasketbalteam. Aanleiding waren de ongepaste uitspraken, vorige zomer, tijdens een Facebook Live. "Ik ben me bewuster dan ooit welke effecten domme grappen kunnen hebben op anderen."

Bij de uitzending van de huldiging van de teruggekeerde olympische medaillewinnaars, via het Facebook Live-kanaal van Sporza in augustus vorig jaar, deed Eddy Demarez via het nog openstaand videokanaal een aantal ongepaste uitlatingen over de geaardheid, het uiterlijk of de naam van speelsters van de Belgian Cats. De VRT legde Demarez een sanctie op en ondertussen is hij al een tijdje niet meer te zien op het scherm. 

Afgelopen maandag zat Demarez samen met Emma Meesseman en Antonia Delaere, topspeelsters en vertegenwoordigers van de Belgian Cats. Zij werden daarbij bijgestaan door sportpsychologe Ellen Schouppe, begeleidster van de Cats. Sporza-journaliste Inge Van Meensel, collega van Eddy Demarez, was bij het gesprek aanwezig als vertegenwoordiger van de Sporza-redactie. Zij maakte dit verslag voor de website van Sporza. 

Ik ben blij dat alles uitgeklaard is tussen beide partijen, het was een gesprek waar enkel positieve gevoelens van overblijven 

Emma Meesseman van de Belgian Cats

"Het was bevrijdend om in een rechtstreeks gesprek mijn excuses te kunnen aanbieden aan de Cats", reageert Demarez. "Het was een ontzettend goed, fijn en warm gesprek. De mensen die je gekwetst hebt in de ogen zien, was erg confronterend. Ik ben me bewuster dan ooit welke effecten domme grappen kunnen hebben op anderen, in dit geval op de Cats."

De Cats zelf zijn ook tevreden over het gesprek. "Ik ben blij dat alles uitgeklaard is tussen beide partijen, het was een gesprek waar enkel positieve gevoelens van overblijven en vooral respect. We gaan verder als 1 team", zegt Emma Meesseman. 

Eerder liet Ann Wauters, voormalig lid van de Belgian Cats, al verstaan dat zij een gesprek had gehad met Demarez. "Wij mensen maken fouten, wij zijn zelf de eersten om dat zelf ook toe te geven. Naar elkaar luisteren is altijd een goede eerste stap."

Sporza zelf heeft ondertussen een werkgroep “Diversiteit en Vrouwensporten” opgericht. Vier vrouwen en vier mannen (drie journalisten, twee eindredacteurs en drie productiemedewerkers) bekijken op welke manier Sporza, via tv, radio en online, diversiteit en vrouwensporten behandelt. Ze schakelen ook externen in uit de sportwereld, atleten, ex-atleten, coaches en begeleiders. Er zal ook samengewerkt worden met de verschillende sportfederaties en bonden, met een belangrijke rol voor de basketbalfederaties Basketbal Vlaanderen en Basketball Belgium. 

Meest gelezen