flip franssen

Heers geeft negatief advies over nog langer oppompen van veel drinkwater door De Watergroep

De gemeente Heers geeft een negatief advies voor de verlenging van de vergunning voor het massaal oppompen van drinkwater in Bovelingen, door de Watergroep. De afgelopen jaren zijn de huizen van bewoners in Rukkelingen-Loon beginnen barsten. Over de kwestie loopt nog een rechtszaak. Maar ook in het rapport over de milieu-effecten van het oppompen van nog meer water worden negatieve gevolgen aangehaald.

De Watergroep wil nog 10 jaar lang tot 900.000 m³ per jaar aan grondwater oppompen in Bovelingen, bij Heers. En de 10 daar opvolgende jaren nog eens 450.000 m³ per jaar. Maar de gemeente Heers vreest dat daardoor de natuur in de omgeving verder zal uitdrogen en ook gasleidingen bloot zullen komen te liggen.  Want dat wordt ook aangehaald in het rapport over de milieu-effecten van het verderzetten van de grondwaterwinning, op het huidige niveau. 

De gronden zakken en gasleidingen komen boven de grond te liggen, we zijn bang voor gevaarlijke toestanden

Kristof Pirard, burgemeester Heers

"De Watergroep zegt in de aanvraag dat het ruim 60% minder water wil gaan onttrekken in vergelijking met de huidige vergunning, maar in de praktijk komt het toch neer op de hoeveelheid water die ze er nu ook oppompen ", legt burgemeester Kristof Pirard ( VLDumont ) van Heers uit. "Dus er verandert niet veel. De gronden in het Hornebos zijn aan het zakken, door verdroging. Ook gasleidingen in de buurt komen boven de grond te liggen. we zijn bang dat de gronden nog meer gaan verzakken door verdroging en zijn bang voor gevaarlijke toestanden." 

Volgens De Watergroep wordt in Heers momenteel drinkwater voor zo'n 16.000 inwoners opgepompt. De burgemeester beseft dat dat erg belangrijk is maar vindt dat De Watergroep al veel eerder in actie had moeten komen.  "De problemen zijn al van in 2018 bekend, maar De Watergroep heeft die nooit willen erkennen", gaat Pirard verder. "En nu willen ze pas na 10 jaar de drinkwaterwinning op die plek afbouwen. Dat betreur ik ten zeerste."  De gemeente vindt dat er nu al maximaal 450.000 m² water per jaar zou onttrokken mogen worden. "In het rapport staat dat er dan geen bijkomende problemen meer zouden zijn, er is dan zelfs sprake van een licht herstel." 

Vlaanderen zal de knoop moeten doorhakken, tegen eind maart. 

Meest gelezen