Joachim Lambrechts plantte de bomen 4 jaar geleden.

Aannemer die honderden bomen per ongeluk kapt in Tienen gaat fout rechtzetten

In het zuiden van de stadsrand van Tienen heeft een aannemer per ongeluk honderden bomen van een nieuw bos gerooid. Een viertal jaren geleden plantten verschillende verenigingen daar samen zo'n 1000 nieuwe bomen. Gisteren begonnen er graafwerken om op diezelfde plaats een meander aan de Gete te maken, maar door een misverstand bij de aannemer werd de grond aan de verkeerde kant van de afspanning omgewoeld en geëffend en werden heel wat bomen dus vernield. Maar de aannemer gaat zijn fout rechtzetten.

"Jammer genoeg heeft de aannemer door een misverstand een verkeerd stuk grond gefreesd", vertelt schepen Tom Roovers (Groen). "Hij heeft aan de foute kant van de afpaling gefreesd en heeft zo twee derde van het aangeplante bos weggedaan." Het bos in kwestie werd in 2018 door leerlingen en inwoners van Tienen aangeplant aan de Getestraat en de Invalsweg. De stad Tienen, OCMW Tienen, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) wilden er een parkbos creëren met een recreatieve functie. In totaal plantten de Tienenaars zo'n duizend bomen. Twee derde daarvan is nu vernield.

Het is een domme communicatiefout die vermeden had kunnen worden.

Schepen Tom Roovers (Groen)

Een voorbijganger merkte gisteren plots op dat de bomen verdwenen waren. “Dit is een erg pijnlijke fout, zeker voor degenen die toen het project mee getrokken hebben en voor de kinderen en buurtbewoners die mee aangeplant hebben”, aldus schepen Roovers. "Het is een domme communicatiefout die vermeden had kunnen worden, maar het kwaad is geschied. Nu moet het bos opnieuw aangeplant worden, bij voorkeur met planten die wat ouder zijn zodat we die 4 jaar van groei niet verliezen." 

Bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zegt men dit spijtige voorval ten zeerste te betreuren en zoeken ze met de aannemer naar een oplossing. Ze denken hierbij in eerste instantie aan het opnieuw aanplanten van het bos.

Uiteraard geven we toe dat er een grote fout gemaakt is door ons bedrijf

Tom Heylen, aannemer

De aannemer zelf, het natuur- en groenbedrijf Heylen is erg verveeld met de onopzettelijke verdwijning van het stadsbos. “We zijn al in overleg met opdrachtgever VMM en beloven dat we het plantsoen opnieuw zullen vervangen”, zegt zaakvoerder Tom Heylen. “We willen hier niet met de vinger wijzen naar onze mensen, maar uiteraard geven we toe dat er een grote fout is gemaakt door ons bedrijf. Ik ben maandag samen met de werfleider nog ter plaatse geweest. Alle piketten heb ik in de grond gestoken. Alles was goed doorgenomen maar toch is het verkeerd gelopen. We betreuren dat maar fouten maken is menselijk. We bestaan intussen 26 jaar en werken regelmatig samen met betrokken partners in dit verhaal, zoals het Regionaal Landschap Zuid Hageland en de stad Tienen, waarvoor we bijvoorbeeld ook het park rond de Tumuli hebben aangelegd. De samenwerking verliep steeds goed en hopelijk kan dat ook zo blijven."

(Beluister hieronder het audiofragement met Joachim Lambrechts die de bomen 4 jaar geleden plantte)

Meest gelezen