© VRT - Sam Van den Brandt

Tv-kok Jeroen Meus wint carrièreprijs voor verspreiding van kennis over gastronomie

Televisiekok Jeroen Meus heeft de Nederlandse Johannes van Damprijs gewonnen, dat heeft het Allard Pierson museum bekendgemaakt. De Johannes van Damprijs is een Nederlandse carrièreprijs voor een persoon met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van gastronomische kennis. De prijs ging in het verleden naar onder andere Yotam Ottolenghi en Alain Passard. 

Gezellige bourgondiër Jeroen Meus presenteert sinds 2010 het razend populaire kookprogramma "Dagelijkse kost" op Eén. Daarnaast maakte hij "De patat", een documentairereeks over de geschiedenis van de aardappel. En in 2014 reisde Meus de wereld rond om via de keuken verschillende leefgemeenschappen te leren kennen. Door de combinatie van televisieprogramma's en kookboeken kreeg Jeroen Meus een enorm bereik in Vlaanderen en Nederland. 

Jeroen Meus is een sociale verbinder die laat zien hoe de culinaire cultuur mensen dichter bij elkaar kan brengen

Louise Fresco, juryvoorzitter

"Jeroen Meus is niet alleen de populairste Belgische kok, die met veel kennis, enthousiasme en passie duizenden Vlamingen en Nederlanders naar het fornuis bracht", zegt juryvoorzitter Louise Fresco, "hij is vooral ook een sociale verbinder, die in al zijn activiteiten laat zien hoe de culinaire cultuur mensen dichter bij elkaar kan brengen."

De Johannes van Damprijs wordt sinds 2012 uitgereikt en ging in het verleden onder meer naar de Brits-Israëlische kok Yotam Ottolenghi en naar de Franse chef-kok Alain Passard. 

Meest gelezen