archieffoto Radio 2

Kantonnale Bouwmaatschappij vraagt huurders in brief naar buitenlandse eigendommen

De Kantonnale Bouwmaatschappij in West-Limburg heeft aan al zijn sociale huurders een brief gestuurd, met de vraag of ze ook eigendommen in het buitenland hebben. Omdat een sociale huurwoning bedoeld is voor mensen die het niet zo breed hebben en dus niet voor mensen die eigen vastgoed hebben. Momenteel worden al zo'n 40 dossiers van huurders onderzocht.

De Kantonnale Bouwmaatschappij in West-Limburg kondigde eerder al aan dat ze zou controleren of sociale huurders eigendom hebben, zowel in binnen- als buitenland. "Op basis van eigen vermoedens of vaststellingen onderzoeken we nu al zo'n 40 dossiers", vertelt directeur Ine Baptist van de Kantonnale Bouwmaatschappij. "De resultaten daarvan lopen nu binnen. We zullen dan in gesprek gaan met de huurders. Want het is natuurlijk mogelijk dat huurders een woning of een deel daarvan hebben verworven via een erfenis. Dan zijn er regularisatietermijnen. Maar het is natuurlijk een ander verhaal als mensen zelf woningen hebben aangekocht."  

Kans om zichzelf te melden

Met de brief wil de Kantonnale Bouwmaatschappij de sociale huurders de kans geven om zichzelf te melden en het probleem te bespreken. "Want wie eigen eigendommen heeft, kan eventueel zijn sociale huurwoning verliezen", legt Baptist uit. "Dan kan het zijn dat het contract wordt stopgezet." Mogelijk kunnen ook sociale voordelen teruggevorderd worden. "Het gaat dan over een korting op de huurprijs vanwege een laag inkomen." 

De Kantonnale Bouwmaatschapij verhuurt zo'n 3.700 sociale woningen in acht gemeenten in West-Limburg, maar voornamelijk in Beringen en Heusden-Zolder.

Meest gelezen