Copyright pexels-Valiphotos

Lievegem plant bomen met jaar vertraging door droogte: "We maken inhaalbeweging"

Gemeente Lievegem kon vorig jaar geen bomen aanplanten door de droogte, maar gaat dat nu goed maken met 240 nieuwe bomen. De komende maanden gaan die aangeplant worden in een 40-tal straten. De gemeente zou er zelfs nog meer willen planten en zoekt daarvoor bijkomende gronden, zegt schepen Freddy Haegeman (Open Vld).

Vorig jaar al wilde Lievegem bomen aanplanten in de gemeente, maar door de aanhoudende droogte tijdens de zomermaanden lukte dat toen niet. De nieuwe bomen moeten er komen als vervanging van bomen die kapot zijn gegaan. Schepen Freddy Haegeman (Open Vld) uit: "De laatste twee jaar zijn veel bomen verdord geraakt door de droge zomers. Het was toen ook niet de ideale moment om bomen te heraanplanten. Als je geen water hebt, groeien bomen niet natuurlijk."

Veel bomen zijn verdord geraakt door de droge zomers, als je geen water hebt, kunnen die niet groeien natuurlijk

Schepen Freddy Haegeman (Open Vld)

Verschillende straten in de gemeente zijn heraangelegd, legt de schepen uit: "En daar veroorzaakten de bomen schade aan de elektriciteitskabels en de wortels aan de tuinen. Die bomen zijn gerooid en heraangeplant met inheemse bomen. Die zijn minder volumineus en verdubbeld in aantal."

Bomencharter en Bomenteller

Lievegem werkt ook mee met het Bomencharter. Dat is een samenwerking tussen verschillende Vlaamse steden en gemeenten om bomen te tellen en bij te houden hoeveel er geplant en gekapt worden. Het Bomencharter is opgestart op 1 januari 2019 en geldt nu voor 5 jaar. 

Ondertussen nemen al 176 gemeenten en steden deel aan de zogenaamde Bomenteller binnen het charter, zegt de schepen: "We kunnen per gemeente of stad het aantal bomen doorgeven. De bomen die gekapt zijn en die aangeplant worden, worden daarin opgenomen. Zelfs inwoners die een boom planten in de tuin kunnen dat doorgeven."

Streefdoel 1.724.868 bomen

Op dit moment zijn over heel Vlaanderen al 797.177 bomen aangeplant. Het streefdoel tegen 2024 zijn 1.724.868 bomen. De gemeente Lievegem wil zijn steentje bijdragen en wil graag naast de 240 nieuwe bomen nog meer bomen aanplanten indien mogelijk. Ze zoekt daarvoor nog extra gronden om dat mogelijk te maken. 

Meest gelezen