PDSA/Cover Images

Magawa, de rat die landmijnen en explosieven opspoorde in Cambodja, is overleden

De reuzenrat Magawa die jarenlang hielp bij ontmijningsoperaties in het Aziatische land Cambodja, is overleden. Het dier was acht jaar oud en was al een tijdje "met pensioen". Magawa was door de Belgische ngo Apopo opgeleid om explosieven en mijnen te detecteren en kreeg als enige rat ooit een heuse onderscheiding.

Magawa is overleden aan hoge leeftijd. Het dier was ongeveer acht jaar oud en werd al sinds juni van vorig jaar niet meer ingezet voor het opsporen van mijnen. Volgens een mededeling van Apopo, de Belgische organisatie die Magawa heeft opgeleid, was het dier tot vorige week gezond, maar is dat blijkbaar veranderd in het weekend.

De Afrikaanse reuzenrat Magawa werd in 2013 of 2014 geboren in het Oost-Afrikaanse land Tanzania. Het dier werd door de Belgische ngo Apopo getraind om de stof TNT te ontdekken in mijnen en andere explosieven. Na een opleiding van een jaar kon Magawa worden ingezet.

Het dier heeft als zogenoemde HeroRAT (held-rat) vooral gewerkt in het Aziatische land Cambodja, waar nog massa's mijnen uit de lange oorlogen van de jaren 60 tot 80 liggen. Op vijf jaar tijd heeft Magawa 39 landmijnen en 26 niet-ontplofte vliegtuigbommen ontdekt in de velden en oerwouden in Cambodja. 

Magawa werd daarvoor onderscheiden met een heuse medaille, die van de organisatie PDSA die verdienstelijke dieren beloont. Die onderscheiding bestaat al langer, maar werd tot nu toe vooral toegekend aan honden. Magawa is de eerste rat die op dergelijke manier geëerd wordt. (Lees verder onder de foto).

Videospeler inladen...
Cambodjaanse kinderen op het platteland worden nog altijd bedreigd door mijnen van dertig jaar oud.
AP2005

Tienduizenden Cambodjanen verminkt door mijnen

Oorlogen maken nog slachtoffers tientallen jaren nadat ze zijn beëindigd. In veel landen blijven mijnen en andere explosieven nog decennia lang een gevaar voor de bevolking. 

Cambodja dat in de jaren 60, 70 en 80 geteisterd werd door tal van oorlogen, is daar een triest voorbeeld van. In die periode zouden 4 tot 6 miljoen mijnen zijn gelegd. Sinds 1979 zijn er 64.000 mensen gewond of gedood door achtergebleven explosieven en nog steeds worden mensen in wouden of velden er het slachtoffer van. Bijna 25.000 Cambodjanen hebben benen of armen verloren door mijnen. Gisteren zijn in Cambodja drie ontmijners omgekomen door een explosie tijdens hun werk.

Het ontmijnen is een moeilijke en dure taak. Het gebruik van ratten zoals Magawa is echter erg efficiënt gebleken. Ratten kunnen explosieve stoffen zoals TNT detecteren, iets wat metaaldetectoren niet kunnen. Door hun lichte gewicht lopen ze niet zo veel risico om een landmijn te activeren.

Meest gelezen