James Arthur Photography

Inwoners Mariekerke al maanden op zoek naar bron van vreemd geluid

De inwoners van het centrum van Mariekerke (Bornem) zijn al maanden op zoek naar de bron van een vreemde pieptoon, gefluit of gezoem. Een defecte gasketel en laadpalen voor elektrische auto's bleken alvast niet de oorzaak. "Het is meestal maar kort te horen en op verschillende tijdstippen, wat de zoektocht niet makkelijk maakt", zegt burgemeester Kristof Joos (N-VA).

In mei vorig jaar hebben de eerste bewoners het geluid gehoord, schrijft Het Laatste Nieuws. "De meldingen komen uit de Omgangstraat, de Paardenstraat en de Karel Van Doorslaerlaan, ter hoogte van het pleintje dat daar ligt, waar de Sint-Jansveldbeek onderdoor loopt", zegt burgemeester Joos aan Radio 2 Antwerpen. 

De omgeving van waar het geluid zou moeten komen, is dus wel duidelijk, maar de exacte bron werd nog niet gevonden. "Via sociale media en door de buurtbewoners is er afgesproken om de tijdstippen goed te noteren, in de hoop de oorzaak te vinden. Het was al te horen rond 6.15 uur 's ochtends, 's avonds om 21 uur of 22 uur, maar ook overdag."

Ik heb al de vraag gekregen om er een prijskamp aan te verbinden

Kristof Joos (N-VA), burgemeester Bornem

Enkele mogelijkheden werden intussen uitgesloten. "Na de zomer dacht een buurtbewoner dat het aan zijn gasketel lag. Die heeft hij dan ook laten vervangen. Maar een paar dagen later was het geluid opnieuw te horen. We zitten hier pal in het centrum van Mariekerke, bedrijven zijn hier ook niet. Even werd nog gedacht aan de laadpalen die er geïnstalleerd waren, maar daar komt het ook niet van."

Bij de plaatselijke slager is het mysterie rond de pieptoon al langer het gespreksonderwerp. "Ik heb er al veel over gelezen op Facebook, maar zelf heb ik tot hiertoe nog niets gehoord, en ik woon zelf in de Omgangstraat", zegt de uitbaatster. "Misschien komt het van de beek hier wat verder, en is daar een pomp?"

Voor sommigen mensen is het een sport geworden om de bron van het geluid te achterhalen

Buurtbewoner

Een buurtbewoner uit de Paardenstraat hoort het geluid ook regelmatig. "We horen die pieptoon vaak, maar er zit geen constante in. Dan is het 's morgens, dan twee dagen niet, en dan weer 's avonds. Voor sommige mensen is het een sport geworden om de bron te achterhalen. Zelf denk ik aan een hoogspanningsmast. "

Zowel de gemeente als de politie hebben intussen meldingen gekregen en hopen met de nodige gegevens van buurtbewoners de bron te vinden. "Ik heb al de vraag gekregen om er een prijskamp aan te verbinden, maar dat gaan we niet doen", lacht de burgemeester nog.

Beluister hier een verslag uit De Ochtend op Radio 1

Meest gelezen