Onderzoeker van Plantentuin Meise ontdekt nieuwe koffiesoort

Piet Stoffelen, een onderzoeker van de Plantentuin in Meise, heeft een nieuwe koffiesoort ontdekt. De officiële naam is ‘Coffea rizetiana’. De soort hoort van nature thuis in Kameroen, maar is wellicht al uitgestorven in het wild.

"Ik ontdekte de nieuwe soort bij het onderzoeken van plantencollecties, die lang geleden zijn samengesteld", vertelt botanicus Piet Stoffelen van de Plantentuin. "Het gaat om zogenoemde ex-situcollecties, dat zijn verzamelingen van levende planten buiten hun natuurlijk verspreidingsgebied. Concreet gaat het hier over de koffiecollectie in Bassin Martin (Réunion) en de collectie van onze Plantentuin in Meise."

Kameroen

"Het is een soort, die alleen maar bekend is vanop één groeiplaats in Kameroen. Maar daar is de soort intussen verdwenen. In de vrije natuur vind je ze dus niet meer. Gelukkig hebben we er stekken van gekregen, die we in de Plantentuin hebben geteeld met de bedoeling om ze te beschrijven", vervolgt Stoffelen. "Ik heb de soort dan onderzocht en beschreven en mijn conclusie was dat het om een nieuwe, nooit eerder beschreven soort gaat."

(lees verder onder de foto)

Onderzoeker Piet Stoffelen
Tine Van de Vel

Gaten in onze kennis

"Het gebeurt niet elke dag dat je een nieuwe koffiesoort ontdekt", stelt Stoffelen. En dat is wat vreemd voor zo een economisch belangrijk gewas. We kennen nu 111 koffiesoorten, deze nieuwe inbegrepen. Her en der zijn onderzoekers nog bezig met het beschrijven van nieuwe soorten. Ik verwacht er dit jaar nog enkele. Maar er blijven dus gaten in onze kennis", besluit de onderzoeker.

In de Plantentuin van Meise loopt nog tot 18 april 2022 de expo ‘Straffe Koffie’. Deze tentoonstelling combineert geschiedenis, plantkunde en wetenschappelijk onderzoek en neemt je mee op een ontdekkingsreis naar de vele aspecten van koffie. Je ontdekt welke sleutelrol de Plantentuin van Meise al meer dan 100 jaar speelt als expertisecentrum inzake koffiediversiteitsonderzoek. Waarom de Belgische havens zo belangrijk zijn in de koffiehandel en welk effect koffie heeft op de gezondheid, kom je er ook te weten. In de serres van het Plantenpaleis maak je kennis met echte koffiestruiken maar ook met alternatieve dranken.

Meest gelezen