Copyright Danilith Nokere Koerse

Parcours Danilith Nokere Koerse wordt lastiger voor wielrenners: "Nieuwe hellingen en meer kasseien"

De Danilith Nokere Koerse op 16 maart heeft een nieuw parcours. Er komen nieuwe hellingen bij en er zal meer moeten gefietst worden over kasseistroken. "Het zal een wat meer sportieve uitdaging worden voor de wielrenners", klinkt het bij de organisatie. 

De 76e Danilith Nokere Koerse zal er dit jaar anders uitzien. De renners zullen enkele nieuwe hellingen op moeten: zoals de Wolvenberg, de Tiegem- en de Petegemberg. En er zijn ook meer kasseistroken dan vorig jaar die moeten overwonnen worden, zegt koersdirecteur Rony De Sloovere: "Het parcours is in totaal 189 kilometer. 25 kilometer daarvan zal met kasseien zijn. Vorig jaar was er 18 kilometer aan kasseistroken."

Pittig parcours

De kasseistroken die erbij komen zijn die van de Varent in Oudenaarde, de kasseien van Herlegem, De Lange Ast in Huise, de Huisepontweg en de Nokereberghelling. "Dat maakt het toch een pittig parcours", zegt De Sloovere. "We gaan hier niet mee naar een massasprint op Nokereberg gaan. De kasseistroken zullen een rode draad vormen tijdens de wedstrijd."

De kasseistroken gaan een rode draad vormen tijdens de wedstrijd
Koersdirecteur Rony De Sloovere

Met de verandering wil de organisatie de identiteit van Danilith Nokere Koerse behouden. "Voor de jonge renners is dit parcours een mooie leerschool. Zij bereiden zich voor op het grotere werk van de klassiekers. Dat wil zeggen: kleine en grote straten, draaien en keren, bergen op en af, en kasseien."

Voorbereidingen met alles erop en eraan

Het parcours voor de vrouwen wordt grotendeels gereden op hetzelfde parcours als van de mannen. Het is wel korter:  125 kilometer met 17 kilometer kasseien. De Sloovere hoopt dat de wedstrijd op een vrij normale manier kan verlopen, met publiek. "De voorbereidingen zijn nu ook full option", zegt hij. "We organiseren het nu zo alsof er publiek en vips kunnen bij zijn, rekening houdend met de coronamaatregelen. Maar we zullen zien wat de regering tegen dan zal beslissen."

Meest gelezen