BELGA

Provincie Zeeland in beroep tegen omgevingsvergunning voor omstreden ethaankraker van Ineos in Antwerpen

De provincie Zeeland gaat in beroep tegen de omgevingsvergunning voor de bouw van de nieuwe ethaankraker van Ineos in de haven van Antwerpen. De provincie Antwerpen heeft die omgevingsvergunning eind vorig jaar verleend aan de Britse chemiereus. De Nederlandse provincie Zeeland vreest dat er door de kraker te veel stikstof kan vrijkomen in de nabijgelegen Nederlandse natuurgebieden.

Ineos-topman Jim Ratcliffe werd twee jaar geleden met veel égards in Antwerpen ontvangen toen hij kwam aankondigen dat zijn bedrijf onder de noemer “Project one” twee nieuwe chemische fabrieken zou bouwen in de haven van Antwerpen: een propaandehydrogenatiefabriek en een ethaankraker. Alles samen een investering van zo'n 3 miljard euro.

Intussen is er veel water via de Westerschelde naar de zee gestroomd en werd de bouw van de propaandehydrogenatiefabriek uitgesteld terwijl de ethaankraker prioriteit moet krijgen. Eind vorig jaar gaf de provincie Antwerpen Ineos een omgevingsvergunning voor deze chemische installatie.

De provincie Zeeland, die ten noorden aan de provincie Antwerpen ligt, heeft nu beslist om beroep aan te tekenen tegen de verleende omgevingsvergunning, omdat “niet is aangetoond dat het project de natuurlijke kenmerken van de desbetreffende gebieden in de provincie Zeeland niet zal aantasten”. Zo staat te lezen in een nota van het provinciebestuur van Zeeland.  

De “desbetreffende gebieden” zijn de Natura-2000 gebieden Westerschelde, het Verdronken Land van Saeftinghe en de Oosterschelde. De Nederlanders zijn bang dat er door de ethaankraker te veel stikstof vrijkomt in die natuurgebieden. Ze klagen aan dat er in de verleende omgevingsvergunning "geen passende beoordeling is gemaakt” over de effecten van stikstof.

"Het doel is niet om de vergunning te laten vernietigen, maar om naleving van de regelgeving te eisen”, zo voegt het provinciebestuur nog toe. Als er bij de beoordeling aangetoond kan worden dat er geen grote negatieve effecten zijn, kan de vergunning volgens de Nederlanders worden verleend. Maar als er wel negatieve effecten zijn, dan zullen er maatregelen moeten worden genomen, luidt het.

Meest gelezen