"Brechtje" is de mascotte voor de kleuterlessen EHBO, foto Rode Kruis

Rode Kruis in Roeselare start met lessen EHBO voor kleuters

De jeugdbeweging van het Rode Kruis in Roeselare biedt vanaf dit jaar ook lessen EHBO aan bij kleuters. De lessen zijn voor kinderen, die geboren zijn in het jaar 2016. "We hebben een mascotte, die de lessen op een ludieke manier moeten overbrengen", zegt Stefanie Leenknecht van het Rode Kruis bij Radio 2 West-Vlaanderen.

Via een cursus EHBO leer je hoe je iemand kan verzorgen, die gewond is of nood heeft aan dringende bijstand. Maar de jeugdbeweging van het Rode Kruis in Roeselare wil die basistips nu ook al geven aan kleuters. "De kleuters, waar we les aan geven, zijn 5 jaar", vertelt Stefanie Leenknecht van het Rode Kruis bij Radio 2 West-Vlaanderen: 

"Je kan er niet vroeg genoeg aan beginnen", gaat de vrijwilligster verder. "We leren hen eerst wat hulpmateriaal precies is en wat er allemaal in zo'n hulpkoffer zit. Daarna gaan we verder naar een concrete situatie, die ze vaak meemaken, zoals het verzorgen van een brandwonde of een bloedneus."

"Brechtje" als mascotte

Tijdens de cursus leren de kleuters ook bij over veiligheid van zichzelf en anderen. "Dat vinden we heel belangrijk", zegt Leenknecht. "We vertellen hen dat ze de hulp moeten inroepen van een volwassene als iemand onveilig is, want zelf kunnen ze niet altijd inschatten hoe ernstig een situatie is."

Het Rode Kruis gebruikt het knuffelbeetje "Brechtje" om de lessen op een ludieke manier te brengen. "We hebben 6 prentenboeken, waar Brechtje te zien is. Hij draagt een eerstehulprugzak en gaat langs bij verschillende situaties en kijkt dan hoe hij kan helpen."

Meest gelezen