Archieffoto
Radio 2

Stukje van Naamsesteenweg krijgt vleermuisvriendelijke verlichting

De vernieuwing van de Naamsesteenweg, die door het Heverleebos in Oud-Heverlee loopt, krijgt stilaan vorm. Er liggen nu over een afstand van ongeveer anderhalve kilometer afgescheiden fietspaden. Dat traject zal verlicht worden met speciale vleermuisvriendelijke verlichting. 

Vleermuizen zijn beschermde nachtdieren. Ze zijn erg gevoelig voor lichtverstoring bij hun verblijfplaatsen, op hun vliegroutes en in hun jachtgebied. Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding: het blauwe en ultraviolette licht van gewone straatlantaarns nemen vleermuizen zeer sterk waar. Elke keer dat vleermuizen licht tegenkomen verliezen ze hun aanpassing aan het donker. Het omschakelen naar licht gaat in een fractie van een seconde, maar aanpassen aan het donker duurt veel langer. Dat stoort hun oriëntatie en de effectiviteit van hun jacht.

In overleg met het agentschap Natuur en Bos werd voor dit tracé gekozen voor amberkleurige UV-vrije straatlantaarns met lagere lichtmasten van maximaal 5 meter hoog en met een meer afgebakende lichtinval. Het licht wordt vooral gericht naar het fietspad, waardoor er minimaal licht verstrooid wordt naar het achterliggende natuurgebied. Tussen 11 uur 's avonds en zeven uur 's morgens worden de lichten ook gedoofd om de vleermuizen niet te storen. 

Meest gelezen