"Trager, trager", het devies van CM-topman Luc Van Gorp voor 2022

2022 heeft niet alleen verrassingen in petto, van één ding zijn we zeker: corona. Maar de pandemie heeft ook feilloos alle zwaktes en gezondheidsproblemen die we al hadden blootgelegd. Het goede nieuws? De crisis is ook een kans om het anders en beter aan te pakken volgens Luc Van Gorp van de CM.

Radio 2 Limburg blikt in de eerste week na de kerstvakantie vooruit op het nieuwe jaar. 5 experts laten hun licht schijnen op de tendensen en evoluties in hun vakgebied. Vandaag is dat Luc Van Gorp, de topman van de CM, de Christelijke Mutualiteit. 

Elke crisis biedt ook nieuwe mogelijkheden. En dat is bij deze coronacrisis waar we nog altijd in zitten niet anders, vindt Luc Van Gorp. Als topman van de Christelijke Mutualiteit kijkt hij dan in de eerste plaats naar ons gezondheidssysteem en het welbevinden van mensen. "De coronacrisis heeft tendenzen die al langer bestonden gewoon versterkt. Een voorbeeld is de problematiek van de langdurig zieken. Onze samenleving kent al langer burn-outs, depressies... Gisteren was er nog de getuigenis van Stromae op televisie. En dan moeten we ons de vraag stellen, waarom zijn we zo geobsedeerd door werken als ultiem doel, terwijl ons goed voelen het allerbelangrijkste is. Tegenwoordig is het een stigma om te zeggen dat je ziek en niet aan werk bent". Terwijl ziek zijn volgens Van Gorp vaak een signaal of een symptoom is van iets groter, van het feit dat de grote luxe waarin we leven niet altijd bijdraagt tot levenskwaliteit.

We moeten ons de vraag stellen waarom we zo geobsedeerd zijn door werken als ultiem doel, terwijl ons goed voelen het allerbelangrijkste is.

Opnieuw in plaats van nieuw

Volgens Van Gorp moeten we met zijn allen trager leven. "Nu moet alles snel gaan, we denken aan iets en de volgende dag wordt het door een koerierdienst geleverd. Nieuw, beter, sneller zijn de ordewoorden van deze tijd. Alles moet opbrengen terwijl veel dingen die er echt toe doen gratis zijn, zoals een goede babbel met een buurman bijvoorbeeld". Toch ziet de CM-topman ook positieve ontwikkelingen. Jongeren die kiezen voor tweehandskledij bijvoorbeeld. Of de kleine verhalen tussen mensen die nooit het nieuws halen maar vaak het verschil maken.  "Vaak zijn het de mensen die het hardst roepen die gehoord worden en gelijk krijgen. Terwijl mensen die nooit het nieuws halen, meestal het best geworteld staan in het leven". 

Meest gelezen