TreinTramBus wil uitleg van NMBS over incident met scholierentrein tussen Erpe-Mere en Aalst

Reizigersvereniging TreinTramBus wil uitleg van de NMBS over het incident gisteren met het scholierentreintje tussen Burst (Erpe-Mere) en Aalst. De trein reed uitzonderlijk met maar 2 treinwagons, zoals tijdens vakantieperiodes. Daardoor zat de trein te vol en mochten enkele leerlingen de trein niet op.

TreinTramBus is niet te spreken over het voorval met de scholierentrein tussen Burst, bij Erpe-Mere, en Aalst. De vervoersmaatschappij had, zoals tijdens de vakantieperiodes, een trein met 2 rijtuigen gestuurd in plaats van 4. "Maar iedereen wist toch dat gisteren de scholen weer open gingen? In de eerste plaats ligt de fout dus al bij de NMBS", stelt voorzitter Stefan Stynen. "De NMBS moet het maximale doen om te zorgen dat de treinen de voorziene lengte hebben, zodanig dat iedereen correct kan vervoerd worden."

Iedereen wist toch dat de scholen weer open gingen? De fout ligt dus in de eerste plaats al bij de NMBS
Voorzitter Stefan Stynen van TreinTramBus

Daarnaast stelt de reizigersvereniging zich vragen bij de coronaregel die de NMBS vervolgens inriep. "De NMBS gaf aan dat de jongeren de trein niet meer op mochten, omdat alle zitplaatsen volzet waren", vertelt Stynen.  "Ze blijven maar verwijzen naar die regel, dat je de trein niet meer op mag wanneer alle zitplaatsen volzet zijn. Maar ze laten niet weten waarop ze zich baseren. Die regel werd nooit gecommuniceerd door de overheid. Het lijkt wel of ze die regel plots hebben uitgevonden. Dat kan gewoon niet."

Advies op website

Ook op de website van de NMBS vindt TreinTramBus niets terug over die regel. "Daar staat alleen dat je wordt aangeraden om niet in te stappen op een trein die te vol zit, en dat je dan best de volgende neemt." Dat advies begrijpt Stynen wel. "Een trein tussen Gent en Brussel, bijvoorbeeld, die rijdt tijdens de spitsuren om de 10 minuten. Dan is het geen groot probleem om de volgende te nemen."

Aan scholieren kan je niet zomaar vragen om de volgende trein te nemen. Zij kiezen de schooluren niet
Stefan Stynen van reizigersvereniging TreinTramBus

"Maar in dit geval was dat geen optie voor die scholieren om de volgende trein te nemen. De trein tussen Aalst en Burst rijdt maar om het uur. Dan zijn die jongeren veel te laat op school. En een trein vroeger nemen, dat zou ontieglijk vroeg zijn, om 06.30 uur. Bovendien kunnen ze dan nog niet eens de school binnen."

TreinTramBus eist verduidelijking

TreinTramBus is teleurgesteld in de NMBS. "Zo ga je niet om met je klanten als er een incident is met een trein die te kort is. Je kan niet aan scholieren vragen dat ze de volgende trein nemen, want zij kunnen de schooluren niet kiezen."

"Uiteindelijk is dit specifieke voorval wel opgelost geraakt, maar het gaat niet op om te verwijzen naar een regel die nergens terug te vinden is. Wij hebben de NMBS gevraagd waarop zij zich baseren, maar hebben nog geen antwoord ontvangen. En we hebben hen gevraagd om die regel dan ook te verduidelijken en met gezond verstand toe te passen. Anders zullen er nog meer problemen opduiken", besluit Stynen.

Meest gelezen