Nicolas Maeterlinck

Twitter schort accounts Nederlandse coronascepticus Willem Engel op

Het sociale medium Twitter heeft de twee accounts van Nederlandse coronascepticus Willem Engel opgeschort. Engel is heel actief in de antivaxbeweging en verspreidt onder meer desinformatie en complottheorieën. Vorige week nog publiceerde hij de adresgegevens van de Nederlandse minister van Financiën Sigrid Kaag.  Twitter laat weten dat het gaat om een tijdelijke opheffing "wegens schending van ons beleid inzake platformmanipulatie en spam".

Willem Engel had twee accounts op Twitter. Eentje onder zijn eigen naam en eentje met de naam van zijn dansschool. Van daaruit stuurde hij zondag nog de adresgegevens van minister Kaag de wereld in. Kaag diende een klacht in. Vorige week nog werd een man met een brandende fakkel bij Kaag voor de deur aangehouden door de politie.

Een woordvoerder van Twitter laat weten dat het gaat om een tijdelijke opheffing "wegens schending van ons beleid inzake platformmanipulatie en spam". Het bedrijf wijst er onder meer op dat gebruikers geen twee accounts mogen hebben voor min of meer dezelfde doeleinden.

Twitter stelt dat als dergelijke regels overtreden worden, diegene in de toekomst mogelijk één account mag houden en het andere verwijderd zal worden. Daarnaast benadrukt Twitter dat het ook zal ingrijpen bij overtredingen van zijn beleid met betrekking tot "misleidende informatie over COVID-19" en met betrekking tot "privégegevens en media".

Het account van Engel, met zijn eigen naam, werd vorige zomer al geschorst nadat hij in een bericht insinueerde dat de Deense voetballer Eriksen tijdens het EK neerviel op het veld nadat hij een coronavaccin kreeg. Daar was niets van aan, Eriksen had zelfs nog geen vaccin gehad. 

Willem Engel is bij ons bekend omdat hij eerder viroloog Marc Van Ranst dagvaardde wegens bepaalde uitspraken over hem. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van een misdrijf en Engel moet Van Ranst een schadevergoeding van 4.000 euro betalen wegens tergend en roekeloos geding.

Meest gelezen