Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Staten beloven zo'n 250 miljoen euro humanitaire hulp voor Afghanistan, maar VN heeft 4,5 miljard euro nodig

De Verenigde Staten hebben een eerste schijf ontwikkelingshulp van meer dan 300 miljoen dollar (256 miljoen euro) aangekondigd voor Afghanistan. Eerder vandaag hebben de Verenigde Naties (VN) opnieuw opgeroepen om het land, dat in een zware humanitaire crisis zit, te helpen. De VN vraagt 4,5 miljard euro aan steun voor Afghanistan.

De Amerikaanse middelen moeten prioritair naar voeding, gezondheidszorg en de bescherming tegen de winterkoude gaan, onderstreept het Amerikaanse noodhulpagentschap USAID. Daarnaast gaat de VS ook 1 miljoen extra COVID-19 vaccins doneren aan Afghanistan. 

Maar de VS roept de taliban ook op om de hulpverlening "veilig en onafhankelijk te laten verlopen". Alle hulpverleners moeten hun werk goed kunnen uitvoeren, ook "vrouwen", klonk het nog. 

VN: "4,5 miljard euro aan steun nodig"

Maar de steun van de VS is slechts een fractie van wat volgens de VN nodig is om het land uit deze zeer zware humanitaire crisis te helpen.
De VN heeft eerder op de dag opnieuw een oproep gelanceerd voor Afghanistan om 4,5 miljard euro aan humanitaire hulp te voorzien dit jaar.

Ze noemen de situatie een van de snelst groeiende humanitaire crisissen ter wereld. Het gaat om de grootste oproep voor één land, volgens het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA). 

BEKIJK: VN doet pleidooi voor gigantisch hulppakket voor Afghanistan:

Videospeler inladen...

Voor de machtsovername van de taliban kon de Afghaanse regering jaarlijks rekenen op zowat 8,5 miljard dollar aan militaire en civiele steun. Maar toen de taliban het voor het zeggen kregen afgelopen zomer, werd die steun opgezegd. De taliban worden namelijk niet internationaal erkend. Het wegvallen van deze hulp heeft ook een zeer grote humanitaire impact.

Miljoenen Afghanen lopen nu het risico op hongersnood, het land wordt getroffen door een van de ergste droogtes in decennia, bovendien is het land economisch ingestort nadat de taliban plots aan de macht zijn gekomen.  

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Nood in cijfers

Een record van zo'n 22 miljoen Afghanen - meer dan de helft van de bevolking - kampt met acute honger, onder wie bijna 9 miljoen één stap verwijderd zijn van de hongersnood, dat meldt het Wereldvoedselprogramma (WFP).

Tienduizenden kinderen onder de vijf jaar lopen het risico om te overlijden aan ondervoeding.

Vier vijfde van het land in Afhanistan heeft te maken met ernstige of zeer ernstige droogte. Ongeveer 70% van de Afghanen woont op het platteland en haalt bijna zijn volledige inkomen uit de landbouw.

Ongeveer 3,5 miljoen Afghanen raakten in eigen land ontheemd door geweld, droogte en andere rampen.

Het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) heeft ook gewaarschuwd dat 97 procent van de Afghanen onder de armoedegrens kunnen vallen tegen midden 2022 als er niet voldoende hulp komt. Ongeveer de helft van de bevolking leefde vóór de overname van de taliban in armoede.

Martin Griffiths (VN): "Voor een miljoen kinderen in Afghanistan dreigt ondervoeding als we niet ingrijpen"

Videospeler inladen...

Ook vorig jaar oproep van VN

De VN had in december al een oproep gelanceerd voor steun. De VN-Veiligheidsraad keurde toen een resolutie goed, die gedurende een jaar humanitaire hulpverlening aan Afghanistan mogelijk maakte. De resolutie, voorgesteld door de Verenigde Staten, werd unaniem goedgekeurd. Een woordvoerder van de taliban noemde de resolutie toen "een goede stap vooruit".

Sinds afgelopen zomer aan de macht

De taliban kwamen vorige zomer aan de macht nadat het Amerikaanse leger zich teruggetrokken had. Al snel stuikte het Afghaanse veiligheidsapparaat in elkaar.

De Amerikaans president Joe Biden, die de terugtrekking bevolen had, kreeg veel kritiek omdat zijn beslissing de machtsovername van de taliban sterk versneld zou hebben.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen