Mensen van Tigrese afkomst betoogden gisteren in Berlijn tegen de oorlog.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

VN-topman Guterres en VS-president Biden "verontrust" over Ethiopische bombardementen op burgers in Tigray

Zowel de Verenigde Naties als de Verenigde Staten dringen er bij de Ethiopische regering op aan om de luchtbombardementen op burgerdoelwitten in de noordelijke provincie Tigray te staken en humanitaire hulp toe te laten. De voorbije week zijn daar tientallen burgers gedood bij luchtaanvallen. Het conflict tussen de federale regering en het verzetsfront van Tigray zit intussen muurvast.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres betreurt de dood van meer dan 50 vluchtelingen tijdens het bombardement op een kamp in de noordelijke provincie Tigray in Ethiopië. Volgens zijn woordvoerder dringt Guterres er bij de Ethiopische overheid op aan om te stoppen met bombardementen en humanitaire hulp toe te laten, want die is broodnodig.

Gisteren had de Amerikaanse president Joe Biden min of meer dezelfde boodschap voor de Ethiopische premier en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Abiy Ahmed tijdens een telefoongesprek. Biden drong er bij Abiy Ahmed op aan om werk te maken van vredesgesprekken met zijn vijand: het Volksbevrijdingsfront voor Tigray (TPLF). 

De voorbije week zijn zeker drie luchtaanvallen uitgevoerd in Tigray. Eerst werden drie mensen van Eritrese afkomst -onder hen twee kinderen- gedood bij een luchtaanval. Tijdens het weekend zouden nog eens 56 doden en een honderdtal gewonden zijn gevallen bij de aanval van een drone op een vluchtelingenkamp in het westen van Tigray. Gisteren zouden er 17 burgers zijn gedood bij een ander bombardement in die provincie. Omdat communicatie met Tigray nog altijd zo goed als afgesneden is, is die informatie moeilijk te verifiëren, maar nu de VN en de VS reageren lijkt die wel grotendeels te kloppen. (Lees verder onder de foto).

Archieffoto van een ruzie bij de verdeling van voedselhulp in Tigray.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Militaire overwinning lijkt veraf voor beide kampen

Op de grond zit de oorlog die nu al meer dan een jaar duurt zo goed als in een impasse. Hadden het Ethiopische leger, gesteund door dat van buurland Eritrea, en de milities uit de Ethiopische provincie Amhara eerst een groot deel van Tigray veroverd, dan sloeg het lokale bevrijdingsfront TPLF vorige zomer keihard terug. Het TPLF kreeg grote delen van Tigray opnieuw onder controle, net als duizenden Ethiopische krijgsgevangenen, en het viel op zijn beurt de naburige Ethiopische provincies Amhara en Afar binnen.

Even leek het erop alsof het TPLF opnieuw zou oprukken naar de Ethiopische hoofstad Addis Abeba, maar een grootscheepse mobilisatie en tegenoffensief van het federale leger kon dat verhinderen. Eind vorig jaar trok het TPLF zijn troepen dan terug in Tigray zelf en geraakte het Ethiopische leger ook niet veel verder.

Intussen heeft de Ethiopische regering een aantal gevangen kopstukken van het TPLF vrijgelaten in wat een gebaar moet zijn. Er zou nu kans zijn op vredesonderhandelingen, vooral dan omdat geen van beide kampen een militaire overwinning mogelijk ziet. Het TPLF wil opnieuw de controle over geheel Tigray en wil ook dat internationale hulp zonder hinder toegelaten kan worden. In het noorden van Ethiopië, zowel in Tigray als in Amhara en Afar, woedt een grote humanitaire crisis.

Meest gelezen