Pixabay

KU Leuven zoekt vrijwilligers om naar de sterren te luisteren: "Vaak klinken die buitenaards"

De KU Leuven is op zoek naar vrijwilligers die willen luisteren naar sterren. Die maken namelijk trillingen die kunnen omgezet worden naar geluidsgolven. De universiteit wil op die manier te weten komen hoe goed onze oren werken. En het geluid van sterren? Dat zou lijken op een gong die lang blijft natrillen. 

De KU Leuven zoekt voor alle duidelijkheid geen vrijwilligers om naar te sterren te kijken, maar om naar ze te luisteren. Sterren zenden trillingen uit, die we normaal niet kunnen horen. Maar omdat die omgezet worden naar geluid, krijgen we een beeld van hoe sterren klinken. 

Dat vertelt Katrien Kolenberg, sterrenkundige aan de KU Leuven op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. "Je kan het vergelijken met een zachte gong. Normaal kan je dat niet waarnemen omdat de ruimte leeg is, en de geluiden te laag zijn. Wij hebben het licht van de sterren gemeten. Dat licht zal een beetje veranderen en die trillingen zetten we om in geluid en versnellen we. En dan kan je de sterren effectief horen." 

Hobo

Het geproduceerde geluid verschilt van ster tot ster. Al kan je het best vergelijken met een gong, vervolgt Kolenberg. "Eentje die je lang laat natrillen. Sommige horen eerder een hobo (nvdr een blaasinstrument met lage klank). Maar vaak klinken ze een beetje buitenaards." 

Vrijwilligers kunnen zich vanaf vandaag tot 28 februari aanmelden bij de de bibliotheek Tweebronnen in Leuven. Daar staat een fysieke installatie. Inschrijven kan ook via deze website.

Beluister hieronder het gesprek met sterrenkundige Katrien Kolenberg:

Meest gelezen