Belga

Leerkrachten en kinderartsen uit Denderstreek krijgen extra uitleg over kindervaccinatie: "Want zij krijgen veel vragen van ouders"

Vanavond organiseert de eerstelijnszone Dender een webinar, ofwel een online infovergadering, over het vaccineren van kinderen. De webinar dient voor mensen die beroepsmatig in aanraking komen met jonge kinderen, zoals leerkrachten en kinderartsen, zodat zij beter kunnen antwoorden op eventuele vragen van bezorgde ouders.

De eerstelijnszone Dender, die instaat voor de vaccinatie in Dendermonde, Hamme, Lebbeke en Zele, organiseert vanavond een webinar over kindervaccinatie.  Iedereen die nauw in contact komt met ouders van 5 tot 11-jarigen, kreeg een uitnodiging. Het gaat onder meer om  leerkrachten uit het kleuter- en lager onderwijs, mensen die in de kinderopvang werken, medewerkers van het CLB en kinderartsen. In totaal werden meer dan 1.000 mensen uitgenodigd.

Ouders helpen om juist beeld te vormen

"We vinden het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn wanneer zij de uitnodiging voor een vaccin krijgen. Zodat zij een juist beeld hebben van de situatie en heel bewust kunnen ingaan op die uitnodiging", begint Reinout Remmery van ELZ Dender zijn uitleg. "Dat vonden we al belangrijk bij de vaccinatie van volwassen, en nu ook voor de kindervaccinatie. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen die met ouders van jonge kinderen in contact komt, de juiste antwoorden kan bieden op een goede manier."

Het is logisch dat ouders nog met vragen zitten, want kinderen zijn tot nu toe het minst ziek geworden door corona
Reinout Remmery van eerstelijnszone Dender

Remmery snapt dat ouders nog met vragen zitten. "Kinderen zijn de groep die tot nu toe de minste medische problemen hebben ondervonden door corona. Het is logisch dat je je dan afvraagt: moet ik mijn kind wel laten vaccineren? En als ik het doe: welk verschil maakt het? En welke gevolgen kan dat hebben voor mijn kind?" Naast die medische vragen, zijn er ook ouders die met praktische vragen zitten. "Gescheiden ouders bijvoorbeeld. Wat als de een de uitnodiging krijgt, maar de ander het niet wil? Of wat met pleegouders?" illustreert Remmery. 

"En dan is er nog een derde luik: de stress voor het onbekende. De mensen weten niet goed wat hen te wachten staat. We moeten hen geruststellen door duidelijk te laten zien wat we extra voorzien hebben voor kinderen." Heel wat vaccinatiecentra hebben een bijzondere aankleding voorzien, op maat van kinderen. "Wij werken bijvoorbeeld rond een ballonnenthema: de prikballon. Als je dat al vertelt aan de ouders, dan kunnen zij  een verwachtingspatroon creëren en ook hun kinderen juist voorbereiden op wat er staat te gebeuren."

Webinar voor ouders

Ook morgenavond organiseert de eerstelijnszone een webinar. Die richt zich rechtstreeks tot de ouders. "De uitnodigingen voor de vaccinatie zijn al een tijdje verstuurd en zouden nu overal in de bus moeten zitten. Ouders kunnen daar meteen op ingaan, of ze kunnen morgenavond eerst nog vragen stellen in de webinar en daarna pas beslissen. We vinden het belangrijk om hen de kans te geven om vragen te stellen", besluit Remmery.

Meest gelezen