Radio 2

Wie naar Kuurne of Lendelede verhuist, kan vanaf nu gemakkelijker van adres veranderen

In Kuurne en Lendelede kan al het papierwerk om te veranderen naar een nieuw adres nu digitaal. Mensen moeten daarom nog maar één keer naar het gemeentehuis. "Tot mijn grote verbazing was niet één velletje papier nodig voor de adreswijziging", klinkt het bij Marieke Sintobin, die onlangs naar Kuurne verhuisde.

De gemeenten Kuurne en Lendelede starten als eerste twee gemeenten met een "digitale woonstcontrole". Normaal moeten mensen hun een adreswijziging eerst aanvragen bij de gemeente. Dan kan het een tijdje duren vooraleer de adreswijziging definitief te lezen is op je identiteitskaart. Maar vanaf nu verloopt in Kuurne en Lendelede alles digitaal. "Een heel handig systeem", vertelt Marieke Sintobin, die net naar Kuurne verhuisde.

Via website en tablet

Ook bij het nieuwe systeem komt de politie nog eens persoonlijk langs, maar alles verloopt veel sneller. Zo kunnen nieuwe inwoners via het e-loket op de site van de gemeente of via mail hun adreswijziging aanvragen. Ze krijgen dan een bevestigingsmail van hun aanvraag, daarna komt die aanvraag met één druk op de knop tot bij alle bevoegde instanties. De wijkagent vult alles digitaal in op de tablet. Daarna krijgt de nieuwe inwoner een uitnodiging om zich aan te melden bij het gemeentehuis om de adreswijziging definitief door te voeren op zijn of haar identiteitskaart. 

Radio 2

Meest gelezen