AP

Van Spider-Man-liefje tot drugsverslaafde Rue in "Euphoria": Zendaya (25) is de nieuwe Hollywood-revelatie

De Amerikaanse actrice Zendaya (25) die de rol van Rue speelt in de HBO-reeks "Euphoria", waarschuwt ervoor dat het tweede seizoen "erg schokkend" kan zijn voor kijkers. De reeks is erg populair bij tieners. Mocht de naam Zendaya toch niet meteen een belletje doen rinkelen, dan heb je haar mogelijk wel al zien opduiken in een recente blockbuster die haar mee tot een van de nieuwe leading ladies in Hollywood gemaakt hebben.  

Wie is Zendaya Maree Stoermer Coleman?

  • Amerikaanse actrice, zangeres, model
  • Was op haar 14e al te zien op Disney Channel
  • Speelt de hoofdrol in de populaire HBO-reeks "Euphoria"
  • Is razend populair bij jongeren en heeft meer dan 122 miljoen volgers op Instagram
  • Momenteel in de bioscoop te zien in "Spider-Man: No way home" en "Dune"

"Euphoria" (2019-2022)

In de bij jongeren razend populaire HBO-reeks "Euphoria" (bij ons te zien op Streamz) speelt Zendaya het personage Rue, een tiener die afgekickt is van de drugs, maar haar voornemens om clean te blijven maar moeilijk kan waarmaken.  

Voor haar vertolking in de reeks won Zendaya als jongste vrouw ooit de Emmy voor beste hoofdrolspeler in een dramareeks

Zendaya is 25, wat betekent dat ze deel uitmaakt van Generation Z (Gen Z). Via sociale media (ze heeft op dit moment 122 miljoen volgers op Instagram alleen al) en haar projecten heeft ze dan ook een enorme invloed op die generatie. 

Die invloed gebruikte Zendaya gisteren ook expliciet om te waarschuwen voor het nieuwe seizoen van "Euphoria". Ze wil vooral haar jonge fans beschermen tegen onderwerpen als druggebruik en verslavingen en benadrukt dat de reeks eigenlijk bedoeld is voor een volwassen publiek.  

“Dit seizoen is - misschien nog wel meer dan het vorige - erg emotioneel en behandelt onderwerpen die schokkend kunnen zijn en moeilijk om naar te kijken. Kijk alsjeblieft alleen als je je er prettig bij voelt", zegt ze. 

En Zendaya weet wel degelijk waarover ze het heeft, want in interviews naar aanleiding van het uitkomen van de tweede reeks gaf ze alvast mee dat ze tijdens de opnames van de reeks "de lijdensweg van het hoofdpersonag Rue zo geïnternaliseerd had dat haar lichaam zich soms bijna fysiek verzette tegen Rues daden en woorden". 

Disney Channel (2010-2018)

Ondanks haar jonge leeftijd, is Zendaya alles behalve een nieuwkomer in de film- en televisiewereld. Haar carrière begon in 2010 bij Disney. Op haar 14e is ze al te zien in de Disney Channel-serie "Shake it up" als Raquel "Rocky" Blue. 

In haar tienerjaren brengt ze ook een boek uit: "Between you and me: How to rock your tween years with style and confidence". "Die jaren kunnen erg leuk zijn en opwindend, maar ook wel heftig in het leven van een meisje", zegt ze daarover in 2013, het jaar waarin ze ook haar debuutalbum als zangeres uitbrengt. "Je bent op zoek naar je eigen stem en je eigen stijl. Er zit veel drama in je relaties. Ik hoop dat dit boek meisjes zal helpen om de moeilijkere momenten door te komen en om de leuke momenten meer te appreciëren." Geen wonder dus dat Zendaya een voorbeeld en idool is voor velen. 

Zendaya beseft al op jonge leeftijd dat ze op haar eigen manier en via haar job invloed wil uitoefenen. In 2015 is ze te zien in "K.C. undercover".  Ze vindt het belangrijk dat haar personage in die reeks niet per se goed is in "zachtere" activiteiten zoals zingen en dansen.  "Ik wilde dat ze aan gevechtssport deed, dat ze alles kan wat een jongen kan, maar ik wil ook dat ze een beetje sociaal onaangepast is, geen cool kind. Ik wil dat ze normaal is terwijl ze een abnormaal leven heeft." 

Voor een jong iemand met een andere achtergrond is het moeilijk om tv te kijken en niemand te zien die op je lijkt

Daarnaast vindt ze ook diversiteit op het scherm erg belangrijk. "Voor een jong iemand met een andere achtergrond is het moeilijk om tv te kijken en niemand te zien die op je lijkt. Vertegenwoordiging is erg belangrijk." Zendaya voelt dit heel goed aan omdat ze zelf een kind is van een Afro-Amerikaanse vader Kazembe Ajamu (Coleman) en een witte moeder Claire Stoermer. 

In 2015 reageert Zendaya erg fel op de negatieve reacties die ze na de Oscaruitreiking krijgt op haar dreadlocks. "Ik droeg dreadlocks om ze in een positief daglicht te stellen en om gekleurde mensen eraan te herinneren dat ons haar goed genoeg is. (...) Ik stel voor dat enkele mensen naar "I'm not my hair" van India Arie luisteren en even nadenken vooraleer ze hun mond openen om zo snel te oordelen", klinkt het. Later dat jaar brengt Mattel zelfs een barbiepop met dezelfde look uit als eerbetoon. 

"The greatest showman" (2017)

Met "Euphoria" is Zendaya helemaal doorgebroken, maar ook op de radar van filmliefhebbers staat ze al enkele jaren.

In 2017 schittert Zendaya al eens op het witte doek. Ze speelt de rol van Anne Wheeler, een trapeze-artieste in de musicalfilm "The greatest showman" met ook Hugh Jackman. 

"Spider-Man" (2017-...)

De fans van "Spider-Man" zien haar in de meest recente films opduiken als M.J., het lief van Peter Parker (Tom Holland).

In 2017 duikt Zendaya voor het eerst op in "Spider-Man: Homecoming", in 2019 is ze te zien in "Spider-Man: Far from home" en op dit moment loopt in de zalen nog steeds "Spider-Man: No way home". 

Zendaya en Holland zijn sinds enige tijd ook in het echte leven een koppel. Het feit dat Zendaya iets groter is dan Holland kon ook meteen op de aandacht van de gespecialiseerde pers rekenen. Maar de actrice reageerde er erg gevat op. "Eigenlijk is dit wel normaal, mijn moeder is ook groter dan mijn vader, mijn moeder is groter dan iedereen." Holland zei dat hij zelf ook "eerder klein is". "Er is niemand voor de rol getest die wel kleiner was dan ik." 

Of en hoe er nog een vervolg komt voor haar in de "Spider-Man"-films is op dit moment nog niet duidelijk. 

Zendaya en Tom Holland bij de Britse première van "Spider-Man: No way home" (december 2021)
Invision

"Dune" (2021-2023)

2021 was sowieso het jaar waarin Zendaya niet weg te denken was van alle mogelijke schermen, want ook in die andere langverwachte film "Dune" speelt Zendaya mee. 

Zendaya en Timothée Chalamet stellen "Dune" voor op het Filmfestival van Venetië (september 2021)
picture alliance / Rocco Spaziani

In de verfilming van de sciencefictionroman van Frank Herbert duikt Zendaya in eerste instantie vooral op als Chani in de visioenen van het personage Paul Atreides  (rol van Timothée Chalamet).

Maar deze film krijgt normaal gezien in 2023 nog een vervolg waarin het aandeel van Zendaya een pak groter zal worden. 

Over dat personage zegt Zendaya zelf: "Ze is een harde, een krijger. Ze is geboren op die planeet. En als er een andere jongen opdaagt, ziet ze dat hij de toekomst in zich draagt." 

Videospeler inladen...

"Malcolm & Marie" (2021)

Nog in 2021 is "Malcolm & Marie" uitgekomen, een Netflix Original, die geschreven en geregisseerd werd door "Euphoria"-bedenker Sam Levinson. 

In dat zwartwit-drama gaat filmmaker Malcolm (rol van John David Washington) met zijn vriendin Marie (Zendaya) naar huis na een feestelijke première. De avond krijgt al snel een andere wending, onder meer omdat Malcolm zijn vriendin vergat te bedanken in zijn speech. 

Net als in "Euphoria" speelt Zendaya ook hier een zelfdestructieve ex-verslaafde en dat levert verbaal vuurwerk op. 

2021 was dus al het jaar waarin Zendaya alomtegenwoordig was en ook voor de komende jaren staat er ongetwijfeld nog heel wat op stapel, zoals in eerste instantie het vervolg op "Dune". 

Ik vind het een opwindend idee om te regisseren 

In de toekomst zal Zendaya haar lijst met professionele activiteiten mogelijk ook nog uitbreiden.  "Ik vind het een opwindend idee om te regisseren. Daarom ben ik zo vaak op de set. Wanneer ik niet zelf in scènes moet meespelen, probeer ik zoveel mogelijk bij te leren, dan loop ik rond en vraag ik vanalles aan de crew."

"Ik wil gewoon de dingen doen die me blij maken en me completer maken als artiest", aldus Zendaya. "Als ik daardoor op een dag een heel ander carrièrepad heb, dan laat ik mezelf toe om dat te doen." Wordt vervolgd dus. 

Zendaya tijdens de CFDA Fashion Awards in november 2021, ook daar was ze de jongste winnaar ooit.
Invision

Meest gelezen