Brandweerzone Fluvia

4 schouwbranden op 2 uur tijd in regio Kortrijk: "Jaarlijks de schouw laten reinigen, is belangrijk"

In Heule en Bissegem, bij Kortrijk, en in Avelgem werd de brandweer gisterenavond opgeroepen voor 4 schouwbranden. Volgens Piet Berlaen van brandweerzone Fluvia gaan de mensen meer stoken met deze koude temperaturen en hoge energieprijzen. 

Gisterenavond braken er op korte tijd 4 schouwbranden uit in het zuiden van West-Vlaanderen. Er was nergens veel schade en er vielen ook geen gewonden. Maar toch is het opvallend.

Volgens Piet Berlaen van de brandweer heeft het vooral te maken met de koudere temperaturen en de hoge energieprijzen. "We zitten in de winterperiode, waar er sowieso al veel gestookt wordt. Maar nu wordt er nog meer gestookt met fossiele brandstoffen in een kachel, omdat de brandstofprijzen zo hoog zijn. Hoe harder je stookt in een kachel, hoe hoger de temperatuur wordt in die schouw. Daarom kan het vuil dat zich in de schouw bevindt gemakkelijker beginnen branden", vertelt Berlaen aan Radio 2 West-Vlaanderen: 

Beter voorkomen

"Het is belangrijk om ieder jaar de schouw te laten reinigen, zeker als die jaren niet gebrand heeft", zegt Berlaen. "Want een schouw is een rookkanaal en daarin gaan er zich stoffen afzetten op de schouwwand. Die condensatie is een soort teerachtige koek. En als die voldoende warm krijgt, dan kan die beginnen gloeien en branden. De beste periode om die te reinigen is eigenlijk in de zomer." Verder is het belangrijk dat er zuiver materiaal gebruikt wordt om te stoken in een kachel, zoals hout, pellets en kolen. En een rookmelder in huis hebben, kan ook al een groot verschil maken, waarschuwt de brandweer. 

Maar hoe kan je een schouwbrand ontdekken? "Wel, als je binnen zit, is het heel moeilijk om dat op te merken. Soms komt er in de bovenste ruimtes, zoals op zolder,  wat rook binnen. Maar de meeste schouwbranden kan je enkel zien van buitenaf. Dan zijn het vaak voorbijgangers die de brandweer bellen."

Brandweerzone Fluvia

Meest gelezen