Luc Daelemans

6 Limburgse kandidaten voor Nationaal Park of Landschapspark: "Limburg heeft met zijn lappendeken aan landschappen veruit de meeste diversiteit"

In Limburg maken Hart van Haspengouw, het Bocagelandschap in de Voerstreek, Rivierpark Maasvallei en Kempenbroek kans om als Landschapspark erkend te worden. Daarnaast mogen het huidige Nationaal Park Hoge Kempen en Bosland door naar de volgende ronde voor de erkenning van Nationaal Park in 2023.

Zes Limburgse kandidaten zijn er nog om Nationaal Park en Landschapspark te worden, zij hebben de eerste selectie gehaald. Bij de Nationale Parken zijn dat het huidige Nationale Park Hoge Kempen en ook Bosland mag naar de volgende ronde. Bij de Landschapsparken hebben Rivierpark Maasvallei, Kempenbroek, Hart van Haspengouw en het Bocagelandschap het gehaald. Limburgse of gedeeltelijk Limburgse projecten die het niet gehaald hebben zijn de Demervallei bij de Nationale Parken en De Wijers en De Merode bij de Landschapsparken.

"Limburg is natuurlijk de groenste regio van Vlaanderen, dus het ligt alleen maar voor de hand dat zoveel Limburgse projecten de shortlist hebben gehaald", aldus minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA). Ook An Digneffe, directeur van Regionaal Landschap Haspengouw-Voeren, vindt dat Limburg deze erkenning verdiende: "De provincie heeft zoveel diversiteit in huis. Van de Maas tot de Kempen tot Haspengouw en Voeren: dat lappendeken aan landschappen, dat hebben ze nergens anders."

Nu het startschot gegeven is gaan we in Haspengouw en Voeren samenzitten om de ambities voor de toekomst uit te stippelen.

An Digneffe, directeur Regionaal Landschap Haspengouw-Voeren

Als directeur van Regionaal Landschap Haspengouw-Voeren was Digneffe heel blij het nieuws te horen dat Hart van Haspengouw en Bocagelandschap een stapje dichter staan bij de naam Landschapspark. "Bij beide landschappen staat de verwevenheid tussen erfgoed, landbouw, heuvelend landschap en de streekbewoners centraal. Net die wisselwerking tussen beleving en natuur maakt het zo uniek", aldus Digneffe. 

Masterplan

Het is nu de bedoeling dat de gebieden een masterplan opmaken, waarvoor ze 100.000 euro ondersteuning krijgen. In het voorjaar van 2023 wordt er een definitieve keuze gemaakt. "We gaan nu met alle partners rond de tafel zitten", bevestigt Digneffe. "We moeten samen nadenken over de toekomst van het natuurlandschap. Daarbij is klimaat een belangrijke factor, maar we willen ook focussen op toerisme en belevingsvol landschap creëren." 

"De omgeving steunt op het toeristisch ondernemerschap, en wij moeten zien hoe we de balans kunnen vinden tussen de toestroom van mensen aanmoedigen en de natuur beschermen", zegt Digneffe. "Maar de streekbewoners zijn heel gastvrij en willen dit op een goede manier aanpakken. Nu het startschot gegeven is gaan we in Haspengouw en Voeren samenzitten om de ambities voor de toekomst uit te stippelen." 

Wordt Bosland groter?

Bosland in Noord-Limburg gaat dus ook naar de volgende ronde voor een mogelijke erkenning als Nationaal Park. Nu strekt het gebied zich uit over Hechtel-Eksel, Peer, Lommel en Pelt. Maar ook de gemeenten Hamont-Achel, Mol en het Nederlandse Bergeijk willen graag aansluiten bij Bosland. "Dat is logisch," zegt voorzitter Leen Gielen, want de natuur stopt niet aan gemeente-, provincie- of landsgrenzen. "Dus hebben we inderdaad contact gezocht met de omliggende gemeentebesturen en gevraagd of ze mee willen stappen in het verdere traject. Het komende jaar wordt gestart met de opmaak van het masterplan en daarin moeten we bekijken of die 10.000 ha aaneengesloten gebied haalbaar is." 

De Wijers gaat door met plannen

Ondanks het feit dat De Wijers - verspreid over 7 gemeenten in Midden- en West-Limburg - niet erkend wordt als landschapspark, zullen de recent voorgestelde plannen voor de opwaardering van het gebied toch uitgevoerd worden. "Wij gaan verder met plan B, dat wil zeggen dat we misschien minder geld of ondersteuning zullen hebben. Maar we hadden al het idee om samen met bedrijven of anderen aan tafel te gaan zitten om naar bepaalde financieringen te kijken. We zijn ook met heel veel partners in de regio die het project een boost en ondersteuning kunnen geven", zo blijft gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA) optimistisch.

Meest gelezen