www.fotodp.be

Aalst en Erembodegem waarschuwen omwonenden brandweerkazerne voor PFAS-vervuiling

De stad Aalst heeft een brief gestuurd naar omwonenden van de huidige en de oude brandweerkazerne, om minder of geen groenten uit eigen tuin te eten. Bij vroegere brandoefeningen met schuim zou mogelijk de schadelijke stof PFAS zijn vrijgekomen en de grond hebben aangetast. De buurtbewoners reageren vrij gelaten omdat de gronden historisch al zwaar vervuild zouden zijn door een oude gasfabriek.

Aalstenaars die in een straal van 100 meter rond de brandweerkazerne in de Vrijheidsstraat wonen, of rond de vroegere brandweerkazerne op de Hogeweg in Erembodegem, hebben van de stad een brief gekregen met de waarschuwing dat hun gronden misschien vervuild zijn door het blusschuim en dus door PFAS. De mensen krijgen de waarschuwing geen eigen pluimvee of eieren te eten en op te letten met eigen groenten en fruit. Ook eigen putwater als drinkwater gebruiken is uit den boze.

Buurt reageert gelaten

De reactie van de buurtbewoners van de huidige kazerne is zeker niet paniekerig. De mogelijke vervuiling met blusschuim door brandweeroefeningen is dan ook klein bier in vergelijking met een andere bron van vervuiling. De buurt maakt zich vooral ongerust over de historische vervuiling door de oude gasfabriek in de Nestor de Tièrestraat. Daarvoor is ook een grote grondsanering gepland.  

Nog een beetje zeep erbij van de brandweer, dat maakt niet uit

Buurtbewoonster Tina Luycx

Een vrouw die vlakbij de kazerne woont, maakt zich weinig zorgen: "Wij wonen hier intussen al meer dan een halve eeuw en wij hebben heel regelmatig blusschuim in onze tuin gehad. De laatste keer is intussen wel al een tweetal jaar geleden. Echt zorgen maak ik mij daar niet over. Wij kweken ook zelf geen groenten of kippen."

Ook Tina Luycx vindt de brief van de stad geen reden tot paniek: "Neen, absoluut niet. De grond is al serieus verontreinigd door de gasfabriek die hier gestaan heeft. Daardoor hebben we zelfs geen bodemattest gekregen en moeten verschillende buren een deel van hun tuin laten afgraven. Nog een beetje zeep erbij van de brandweer, dat maakt niet uit."

Volgens de brandweer is risico op vervuiling eerder laag

Zonecommandant Wim Van Biesen schat het risico op vervuiling eerder laag in. "Dit is besproken op het comité voor preventie en bescherming op het werk en daar zien ze niet direct een grote reden tot ongerustheid. In sommige schuimen zaten wel PFAS, in andere niet, maar op basis van de gegevens die we nu hebben, gebruikten we dat niet zo courant. Alle schuimen zijn nu geanalyseerd en diegene die niet meer gebruikt mogen worden, zullen worden verwerkt en afgevoerd."

Ook burgemeester Christoph D'Haese denkt dat het nog wel zal meevallen met de PFAS-vervuiling: "Oefeningen met schuim waren eerder uitzondering dan regel en gebeurden altijd op een verharde ondergrond, waardoor de kans op structurele vervuiling in de buurt zeer klein is. Maar we volgen dit desalniettemin stipt op."

In Erembodegem nog minder kans op gevaar

De vroegere brandweerkazerne op de Hogeweg in Erembodegem werd eveneens doorgegeven, omdat ook daar mogelijk PFAS-houdend schuim werd gebruikt tijdens blusoefeningen. "Het is bijna zeker dat daar geen PFAS zat, maar voor alle zekerheid hebben we alle brandweerlocaties - zowel die in de Vrijheidstraat als die in Erembodegem - waar oefeningen plaatsvonden, doorgegeven op vraag van de overheid", zegt zonecommandant Wim Van Biesen.

Meest gelezen