Videospeler inladen...

BEKIJK - Afdaling in pas ontdekte mergelschacht in Muizenberg leidt naar zes meter lange gang

De nieuwe schacht die maandag in de Muizenberg in Kanne is ontdekt is een ingestorte gang van vijf à zes meter. Het klim- en redteam van de brandweer Oost-Limburg is vanmiddag afgedaald in de mergelschacht om een inschatting te maken van de omvang en stabiliteit van het gangenstelsel dat verbonden is aan de schacht. “Het was weer een spannend onderzoek, maar we hebben jammer genoeg geen uitgebreid gangenstelsel kunnen vinden”, zegt grottendeskundige Mike Layahe.

In Kanne (Riemst) werd woensdag een pas ontdekte schacht van zeven meter diep onderzocht, omdat die mogelijk naar de mergelgroeven van Muizenberg zou leiden. Samen met leden van de Hulpdienst Groeven Riemst en het klim- en redteam daalde grottendeskundige Mike Lahaye vanmiddag af in de onderliggende mergelgroeve die in 1926 grotendeels is ingestort. “Twee arbeiders raakten die dag bedolven onder het puin, maar werden nooit meer teruggevonden. Hen terugvinden leek onwaarschijnlijk, het instortingsgebied bedroeg immers 8 hectare. Maar het was wel mooi geweest als we toch een intact gangenstelsel hadden kunnen aantreffen, of misschien enkele sporen van de oude champignonkwekerij.”

Het was mooi geweest als we toch een intact gangenstelsel hadden kunnen aantreffen, of misschien enkele sporen van de oude champignonkwekerij.
Mike Lahaye, grottendeskundige

De buit was geen intact gangenstelsel, maar een gang van vijf à zes meter lang. “Eigenlijk kropen we vandaag over het gangenstelsel heen, de gangen zelf konden we niet zien. Verder dan zes armlengtes geraken we niet, omdat de gang aan het einde is ingestort. We hebben metingen gedaan zodat we alles in kaart kunnen brengen, en een koppeling kunnen maken tussen boven- en ondergrond. De schacht ligt dichtbij een fietspad, en we willen de afstand goed kunnen inschatten. De stabiliteit ziet er redelijk uit. Als we klaar zijn zullen we de schacht afdekken met een deksel zodat we in de toekomst gemakkelijk inspecties kunnen uitvoeren.”

(Lees verder onder de foto.) 

Inkerving mergelgroeve

De inspectie van de groeve lokte ook veel kijklustigen. Een man uit Kanne hoorde vanmiddag op de radio dat een expertenteam een afdaling zou maken. “Ik heb tegen mijn vrouw gezegd dat ik een kijkje wilde nemen, en ben op mijn fiets gesprongen. In Kanne zijn we wel wat gewoon qua groeven en grotten, maar ik vind het elke keer weer spannend. Vorige week werd er nog een onbekende inkerving in een mergelgroeve ontdekt, en deze week een nieuwe schacht. Hopelijk heeft 2022 nog meer in petto op archeologisch vlak.”

Meest gelezen