Videospeler inladen...

"Alcohol verkopen aan jongeren moet net zoals in Nederland strafbaar worden", zegt kinderarts Nico van der Lely

De Nederlandse kinderarts Nico van der Lely is een van de architecten van de succesvolle aanpak van de alcoholproblematiek bij jongeren in Nederland. "Alcohol verkopen aan jongeren is in Nederland bij wet strafbaar, dat is in België niet het geval. We gaan het systeem van alcoholpoli's ook opzetten in België, te beginnen in Antwerpen", legt hij uit in "De afspraak".

Uit een onderzoek van het Eén-programma "Factcheckers" bleek gisteren dat het nog steeds kinderlijk eenvoudig is om als minderjarige alcohol te kopen. Zes minderjarigen van 14 en 15 jaar gingen undercover naar supermarkten en nachtwinkels om er alcohol te kopen. In 25 van de 30 pogingen stappen de jongeren de zaken buiten met wijn, bier of zelfs whiskey in de hand.

In Nederland is dat volgens kinderarts Nico van der Lely nauwelijks mogelijk. "Wij staan een stukje verder in de attitude. Het idee dat er niets mis is met alcohol op jonge leeftijd, dat zou bij ons niet kunnen. Er bestaat mystery guest-onderzoek. Vroeger kon je ook in tachtig procent van de gevallen alcohol kopen op jonge leeftijd, maar dat is nu veel minder. We hebben geïnvesteerd in de detailhandel, maar ook in mensen achter de bar. Het is bij wet verboden in Nederland en ook strafbaar. Dat is in België nog niet het geval", legt Van der Lely uit in "De afspraak".

Als je onder de leeftijd van 16 start met drinken, dan heb je vier tot zes keer meer kans op veel gebruik later in het leven, stelt de kinderarts. "Er komt veel meer reclame voor alcohol af op jongeren dan twintig jaar geleden. Dat is iets wat mij steekt. Het is voor mij een missie geworden, dat het klaar moet zijn."

We gaan het systeem van alcoholpoli's ook opzetten in Antwerpen en het daarna uitrollen in heel België

Onder impuls van Van der Lely zijn in Nederland alcoholpoliklinieken opgericht, waar jongeren met een alcoholintoxicatie verplicht opgenomen worden.

"We hebben in 2016 met behulp van de overheid met alcoholpoli’s opgericht. Dat doen we om recidive te voorkomen. Een keer opgenomen met alcoholintoxicatie is schadelijk, maar twee keer moet je dat helemaal niet doen."

Er zijn intussen twaalf alcoholpoli’s opgericht in Nederland. "Als je ergens omvalt, moet je naar een ziekenhuis. Je wordt dan structureel opgevangen, maar je komt ook op de alcoholpoli om ervoor te zorgen dat het niet nog eens gebeurt. Niet alleen de kinderarts en kinderpsycholoog is betrokken, maar ook de ouders."

"We gaan dat systeem ook opzetten nu in Antwerpen. Het is de bedoeling om dat de komende vijf jaar uit te rollen over de rest van België", aldus Van der Lely.

"Het systeem van alcoholpoli's heeft zijn nut bewezen", legt Nico van der Lely uit in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen