© Clément Philippe - creative.belgaimage.be

Appartement aan de kust in een jaar tijd meer dan 11 procent duurder: "Nog populairder door coronacrisis"

Wie nu een appartement aan zee wil kopen, betaalt daarvoor maar liefst 11,3 procent meer dan een jaar geleden, zo leert de jaarlijkse ERA Barometer van vastgoedbedrijf ERA en de universiteit van Antwerpen. Ook dat is ten dele te wijten aan, jawel, de coronacrisis.

De algemene prijzen van Vlaamse huizen stegen in 2021 met 8,5 procent, zo leert de ERA Barometer van vastgoedbedrijf ERA en de universiteit van Antwerpen. Het jaarlijkse onderzoek maakt gebruik van een prijsindex die rekening houdt met onder andere de grootte, afwerking en ligging van de verkochte woningen. Daardoor geven de cijfers de prijsevolutie van gelijkaardige woningen weer.

Ook de prijzen van appartementen gingen trouwens in een vergelijkbaar tempo de hoogte in: ze liggen nu 8,4 procent hoger dan in 2020. Een forse stijging, maar nog klein bier in vergelijking met de hogere prijzen die mensen nu betalen voor appartementen aan de kust. Daarvan is de prijs in een jaar tijd met maar liefst 11,3 procent gestegen.

Appartementen aan de zee zijn fors duurder dan vorig jaar, bekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Als je weet dat een appartement in bijvoorbeeld Nieuwpoort al gemakkelijk zo'n 400.000 euro kost, is een stijging van 11 procent natuurlijk niet te onderschatten", zegt ERA-CEO Johan Krijgsman daarover in een persbericht. "Onze kust wint dus sterk aan populariteit, een effect dat door corona een duidelijke duw in de rug kreeg. Want we gaan meer op vakantie in eigen land, waardoor een tweede verblijf aan zee nu extra aantrekkelijk geworden is."

Een derde sneller verkocht

Een tweede motor van die snelle prijsstijging zou de verhoging van de registratierechten op tweede woningen kunnen zijn, die nu net in voege is gegaan. "Er zijn dus veel tweede verblijvers die koste wat kost nog voor 1 januari hun aankoop wilden doen, waardoor de vraag steeg terwijl het aanbod ongeveer gelijk bleef. Dan is een sterke prijsstijging een logisch gevolg", redeneert Krijgsman.

Die rush op appartementen aan de kust toont zich trouwens ook in hoe snel ze van eigenaar veranderden in 2021. "Voor heel Vlaanderen zien we dat appartementen in 2021 gemiddeld 8,6 procent sneller werden verkocht dan in 2020", zegt professor vastgoedeconomie Sven Damen van de UAntwerpen. "Maar aan de kust werden appartementen het voorbije jaar bijna een derde (31 procent) sneller verkocht dan vorig jaar."

Overstromingen

Nog een andere opvallende trend die uit de ERA Barometer naar voren komt: de impact van de overstromingen van voorbije zomer. Zelfs in Vlaanderen, waar de schade lang niet zo groot was als in Wallonië, hebben die een impact gehad op de huizenprijzen. Sinds midden juli wordt er namelijk gemiddeld 4 procent minder betaald voor Vlaamse woningen in overstromingsgevoelig gebied, in vergelijking met gelijkaardige woningen buiten zulk gebied.

Een verkoper of makelaar moet verplicht aangeven als de geadverteerde woning inderdaad in overstromingsgevoelig gebied ligt

ERA-CEO Johan Krijgsman

"Recent bleek ook al uit onze enquête dat 88,9 procent van de Vlaamse huizenjagers sinds deze zomer specifiek uitkijkt voor overstromingsgevoeligheid wanneer hij een nieuwe woning zoekt", weet Krijgsman. "Een verkoper of makelaar moet verplicht aangeven als de geadverteerde woning inderdaad in overstromingsgevoelig gebied ligt. Het mag dus niet verbazen dat er nu ook iets minder betaald wordt voor deze woningen: het is een argument geworden in de onderhandelingen over de prijs."

Prijzen centrumsteden stijgen trager

Tot slot blijkt ook dat de gemiddelde huizenprijzen voor het eerst in 5 jaar trager stijgen in de centrumsteden (+7%) dan in de rest van Vlaanderen (+9%). "Sinds 2018 zagen we eigenlijk steevast de omgekeerde beweging: prijzen die sneller evolueerden in de centrumsteden dan in de rest van Vlaanderen", weet professor Damen. "Een mogelijke verklaring is dat huizenjagers sinds corona meer belang zijn gaan hechten aan grotere woonoppervlaktes en tuinen of veel groen in de omgeving. En dat zijn natuurlijk zaken die je in de steden minder gemakkelijk vindt."

Leuven blijft de duurste centrumstad van Vlaanderen. Een woning daar is 7 procent duurder dan in Antwerpen, de tweede in dat lijstje. Brugge sluit de top 3 af. De goedkoopste Vlaamse centrumsteden - althans wat huizenprijzen betreft - zijn Genk, Roeselare en Kortrijk.

Meest gelezen