In Buenos Aires was het gisteren op een bepaald moment 41 graden.
CORRESPONSALES_FTP

Argentijnen kreunen onder hitte, Buenos Aires met 41 °C heel even heetste plek op aarde

Argentinië en andere delen van Zuid-Amerika worden getroffen door extreem heet weer. In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires was het gisteren 41 graden. Door het hoge aircogebruik viel bij honderdduizenden mensen de stroom uit. Wetenschappers vrezen voor doden als mensen zich niet kunnen afkoelen.

De huidige hitte breekt vooralsnog geen record, maar schurkt daar wel danig tegen aan. Gisteren was het rond 16 uur plaatselijke tijd 41 graden in Buenos Aires, de heetste dag sinds 1957. Het is ook de op één na hoogste temperatuur die ooit gemeten is in de stad, sinds de metingen startten in 1905.

Argentinië was daardoor even de heetste plaats op aarde, heter dan in bepaalde regio's in Australië, waar het 's nachts is afgekoeld. In de zomer is dat in het verleden nog al eens gebeurd in Argentinië (in Zuid-Amerika is het nu zomer).

Videospeler inladen...

Vandaag zou het volgens de weersvoorspellingen iets koeler worden (rond 30 graden), maar later deze week worden weer temperaturen rond 40 graden verwacht en mogelijk zelfs 45 °C. Volgens sommige wetenschappers zou het record dan wel kunnen sneuvelen.

"Dit is een hittegolf met uitzonderlijke eigenschappen, met extreme temperaturen en mogelijk historische records wat betreft temperatuur en lang durende hitte", zegt de Argentijnse meteoroloog Lucas Berengua aan het Britse persagentschap Reuters.

Stroom valt uit

Hoe dan ook is duidelijk dat het elektriciteitsnetwerk in Argentinië niet sterk genoeg is om dit op te vangen. Gisteren viel al bij honderdduizenden mensen de stroom uit omdat de airconditioning massaal wordt aangezet en het netwerk zo overbelast wordt. Een oud zeer in heel Latijns-Amerika, waar stroomonderbrekingen heel vaak voorkomen.

"Ik kwam thuis en we zaten zonder elektriciteit, het huis was een oven", getuigt José Casabal, een inwoner van Buenos Aires, bij Reuters. Hij stuurde zijn kinderen naar het huis van hun grootmoeder om daar in het zwembad af te koelen.

CORRESPONSALES_FTP

De autoriteiten raden de bevolking aan om tijdens het heetste moment van de dag uit de zon te blijven, lichte kleding te dragen en voldoende te drinken. Grote paniek is er naar verluidt nog niet.

Toch vrezen wetenschappers dat er de komende dagen doden kunnen vallen als mensen zich door grote stroomonderbrekingen niet kunnen verkoelen met bijvoorbeeld airconditioning.

Ook de bekende Belgische klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele haalt dat aan in een tweet. "De klimaatverandering laat weer eens haar lelijke gezicht zien", klinkt het. (De tekst gaat voort onder de tweet.)

Argentinië heeft daar de voorbije jaren al meermaals de gevolgen van gezien, met bijvoorbeeld ongewoon veel natuurbranden. En het water van de belangrijke Paraná-rivier, na de Amazone de langste rivier in Zuid-Amerika, staat op het laagste peil in bijna 80 jaar.

"Toen ik hier geboren werd, hadden we een mild klimaat", getuigt de 59-jarige Marta Lorusso. "En ik heb de temperaturen door de jaren heen zien stijgen. Dit is niet wat we gewoon waren."

Meest gelezen