Arno archieffoto
AFP or licensors

BEKIJK - Arno speelt Radio 1 Sessie: "Ik leef vandaag, misschien is dit het laatste concert dat ik doe"

"Ik leef vandaag en ik ben heel blij, misschien is dit het laatste concert dat ik doe en ik dank iedereen daarvoor. Ik wilde dit doen." De woorden zijn van Arno, enkele uren voor hij een langverwachte Radio 1 Sessie speelt op de VRT. 

In juli vorig jaar moest Arno op doktersadvies al zijn concerten tot het einde van het jaar schrappen. De zanger kreeg eind 2019 de diagnose pancreaskanker en werd in april 2021 opnieuw opgenomen in het Universitair Ziekenhuis in Brussel met complicaties als gevolg van zijn behandeling. Daar herstelde hij weer snel van, maar hij kreeg het advies van zijn artsen om even een rustpauze in te lassen.

Vanavond om 20 uur heeft Arno een exclusieve Radio 1 Sessie gespeeld voor een select publiek. In een gesprek vooraf met Ruth Roets in "De wereld vandaag" benadrukt hij dat hij dat echt wilde doen. "Ik leef vandaag. En ik ben heel blij, misschien is het het laatste concert dat ik doe en ik dank iedereen daarvoor."

Bekijk het volledige gesprek met Arno: "Ik ben blij dat ik dit nog kan doen, misschien is het mijn laatste optreden. We leven vandaag."

Videospeler inladen...

Arno heeft het podium gemist. "Maar ik niet alleen, veel muzikanten en acteurs missen dat. We zitten in een cowboyfilm, alles is mogelijk, alles kan veranderen. Maar ik leef vandaag en ik aanvaard wat er gebeurt met mij en met de wereld die aan het veranderen is, dat gaat niet alleen over corona, alles verandert." 

Onze reporter Steven Decraene liep mee met Arno achter de schermen. Bekijk hier zijn verslag:

Videospeler inladen...

"Ik ben eerste generatie die geen wereldoorlog heeft meegemaakt in Europa", blikt Arno terug. "Mijn vader heeft er één meegemaakt, hij moest vluchten naar Engeland, mijn grootvader heeft er twee meegemaakt. Onze generatie is met het gat in de boter gevallen in Europa. Wij deelden alles, onze generatie. Ik denk nu aan mijn zonen, en aan de jeugd van nu, deze periode moet niet makkelijk zijn voor die gasten. Ik zeg altijd (begint te zingen): Always look on the bright side of life, da's van Monty Python." 

Ik leef vandaag en ik aanvaard wat er gebeurt met mij en met de wereld die aan het veranderen is.

De zanger heeft het al vaker gezegd, dat muziek zijn muze is, iets wat hem rechthoudt en ook vandaag herhaalt hij dat. "Het repeteren doet mij heel goed, ik ben verslaafd aan muziek en aan die adrenaline. Zij (de muziek) heeft mij nog nooit bedrogen, geeft me kracht en zorgt dat mijn geest en lichaam één is. Sommige mensen mediteren of doen yoga, voor mij is dat muziek. Het is ongelofelijk wat dat geeft van kracht, psychisch en lichamelijk, zeker in mijn hoofd maakt dat alles één."

Arno benadrukt dat hij alles te danken heeft aan de muziek. "Ik heb geluk gehad, ik heb de wereld gezien, ik heb overal gespeeld, in de VS, in Vietnam, in Scandinavië en ik heb de wereld gezien dankzij haar, de muziek." 

Op VRT NU kan je enkele nummers uit de Radio 1 Sessie van Arno herbekijken: "Les yeux de ma mère" , "Putain putain" en "Oh la la la"

Meest gelezen