AZ Voorkempen

AZ Voorkempen in Malle zet nierpatiënten in om andere nierpatiënten te ondersteunen

In het AZ Voorkempen in Malle gaan mensen die zelf nierpatiënt zijn geweest, ándere nierpatiënten bijstaan. Een ervaringsdeskundige kan praktische tips geven of gewoon een luisterend oor zijn, vanuit wat die zélf ervaren heeft. Daarom zijn er nu 4 nierpatiënten ingeschakeld in het ziekenhuis.

Een dokter kan bijvoorbeeld wel een behandeling voorstellen, maar heeft die nooit zélf aan den lijve ondervonden. "Artsen gaan meer af op grafieken en cijfers en wij spreken uit onze eigen ervaring", zegt Ben van Den Brand bij Radio 2 Antwerpen. Hij is zelf nierpatiënt maar heeft intussen een transplantatie ondergaan. "Zelf was ik graag begeleid geweest door iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als ik. Iedereen doet zijn uiterste best om ons bij te staan maar ervaringen van andere nierpatiënten horen is een grote hulp en steun", zegt hij.

"We gaan de mensen vooral in het ziekenhuis zien, het is niet dat we er mee op café of zo gaan. We kunnen ook de familieleden van nierpatiënten bijstaan want ook zij zitten vaak met vragen."

Er zijn 4 nierpatiënten ingeschakeld in het AZ Voorkempen in Malle. Jan Mattheeussen, de hoofdverpleegkundige van het dialysecentrum, is blij met de hulp: "Zij lopen hier op vaste tijdstippen rond en kunnen spontaan een babbeltje slaan met de patiënten. Wij kunnen hen ook contacteren als een patiënt met een bepaalde vraag zit. Zo moeten onze patiënten een heel streng dieet volgen, het is handig wanneer ze dan tips kunnen krijgen van mensen die zelf nierpatiënt zijn."

Ook in AZ Klina in Brasschaat gaan (voormalige) nierpatiënten aan de slag.

Meest gelezen