Archieffoto

Baanbrekende plannen voor Vesten rond Mechelen: eenrichtingsverkeer en meer plaats voor fietsers en voetgangers

De stad Mechelen gaat de ring rond Mechelen, de Vesten, volledig vernieuwen. Auto's zullen er enkel nog in één richting kunnen rijden. Er komen brede fiets- en voetpaden en een aparte busstrook. De plannen worden stapsgewijs ingevoerd vanaf augustus 2022. Eerst met tijdelijke ingrepen, daarna start een definitieve heraanleg. Eind 2029 moeten de Vesten in Mechelen dan volledig vernieuwd zijn. Er komt een grootschalige informatiecampagne.

Plannen

Vanaf augustus 2022 zullen de Vesten in Mechelen er al een heel pak anders uitzien. Om meer ruimte te geven aan de zwakke weggebruiker, zullen auto's er in één richting over de stadsring moeten, over de buitenste rijstroken. Op de ruimte die daardoor vrijkomt, komen er fietspaden in beide richtingen en een busbaan. Ook voetgangers krijgen overal meer plaats. De overige ruimte wordt gebruikt om meer groen en sport- en ontmoetingsplekken te creëren. Verkeer dat de binnenkant van de Vesten wil bereiken, doet dat via busbanen, fietsstraten of parallelwegen langs de Vesten.

In dit korte filmpje worden de plannen toegelicht:

Verschillende fases

De vernieuwing van de Vesten wordt in verschillende fases doorgevoerd. Vanaf augustus 2022 tot december 2022 gebeurt dat via tijdelijke ingrepen, zoals verplaatsbare bloembakken, opvallende stroken en blokken op de weg. Midden 2023 start dan de definitieve heraanleg. Eind 2029 moet de Mechelse stadsring definitief vernieuwd zijn.

"We willen daar een heel aangename omgeving van maken", zegt burgemeester Somers in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Nieuw tijdperk

Plaatsvervangend burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD):  "Op de nieuwe Vesten breken we de baan waar dat mogelijk is, letterlijk open en gaan we ontharden. In totaal komt er 5 hectare groen bij, een oppervlakte vergelijkbaar met 2 keer de Kruidtuin. We planten daarbij ook 2000 nieuwe bomen aan."

We geven een historisch stukje stad als groene boulevard terug aan de Mechelaar

Mechels schepen Patrick Princen (Groen)

Schepen van openbare werken, natuurontwikkeling en klimaat Patrick Princen (Groen) : “Dankzij de enorme ruimte die we vrijmaken door te ontharden en vergroenen, zorgen we dat alle Mechelaars en bezoekers kunnen genieten van meer groen en dus ook gezondere en koelere lucht. We verhogen daarnaast de infiltratie van regenwater. Ook komen er nieuwe laadpalen voor elektrische wagens. Zo zorgen we niet alleen voor extra stadsnatuur maar spelen de vernieuwde Vesten ook een belangrijke rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen".

Informatiecampagne

Om zeker te zijn dat iedereen goed op de hoogte is van de ingrijpende veranderingen, zet de stad een grootschalige informatiecampagne op. Begin februari krijgen alle inwoners een folder in de bus en er is de website denieuwevesten.be. Op die website vinden bezoekers onder andere een routeplanner. Zo kunnen ze nu al nagaan hoe ze zich na de invoering van het eenrichtingsverkeer met de fiets en auto kunnen verplaatsen. In maart komen er infosessies voor het brede publiek.

"Je kan het niet in elke stad realiseren", zegt onze verkeersspecialist Hajo Beekman in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen