Belgische Oscarinzending "Un monde" 10 keer genomineerd voor filmprijzen Magritte du Cinéma

De Belgische Oscarinzending "Un monde" van Laura Wandel is 10 keer genomineerd voor les Magritte du Cinéma, de Franstalige filmprijzen in ons land die op 12 februari uitgereikt worden. "Une vie démente" is de topfavoriet met 12 nominaties. "Dealer" van Jeroen Perceval is een van de kanshebbers in de categorie beste Vlaamse film. 

Voor de Oscars in de categorie Beste Internationale Film stuurt elk land zijn kandidaat in. Ons land koos voor "Un monde" van Laura Wandel, het regiedebuut van de Brusselse regisseur, met als Engelse titel "Playground". 

De Academy heeft intussen bekendgemaakt dat de film samen met 14 andere films de shortlist gehaald heeft. De finale nominaties worden bekendgemaakt op 8 februari, dan weten we of "Un Monde" deel uitmaakt van de finale selectie van vijf films. De Oscars zelf worden uitgereikt op 27 maart. 

"Un monde" vertelt het verhaal van twee jonge kinderen op school. De broer wordt gepest, het zusje wil daar iets aan doen. Het bijzondere aan "Un monde" is dat alles is gefilmd op ooghoogte van de kinderen.

"Un Monde" ging in wereldpremière op het filmfestival van Cannes in de selectie Un Certain Regard, waar hij bekroond werd met de FIPRESCI prijs. Sindsdien gaat het de film voor de wind met selecties voor verschillende festivals. Op het Londense Filmfestival BFI won "Un monde" de prijs voor het beste debuut.  

Bekijk het verslag van filmjournalist Lieven Van Gils over "Un monde":

Videospeler inladen...

"Une vie démente", de debuutlangspeelfilm van Raphaël Balboni en Ann Sirot, is 12 keer genomineerd. "Une vie démente" vertelt het verhaal van Alex en Noémie, dertigers die graag een kind willen. Maar hun plannen worden overhoop gehaald wanneer duidelijk wordt dat Suzanne, de moeder van Alex, aan semantische dementie lijdt, een fatale ziekte die haar gedrag beïnvloedt waardoor ze bizarre dingen gaat doen.  

In de categorie beste film nemen "Un monde" en "Une vie démente" het op tegen "Adoration" (Fabrice du Welz), "Filles de joie" ( Frédéric Fonteyne & Anne Paulicevich) en "Les intranquilles" (Joachim Lafosse). 

Ook "Dealer" maakt kans

In de categorie beste Vlaamse film zijn de genomineerden: "Dealer" van Jeroen Perceval (die ook 14 keer genomineerd is voor de Ensors), "La civil" van Theodora Ana Mihai, "Rookie" van Lieven Van Baelen en "The barefoot emperor" van Peter Brosens en Jessica Woodworth.

De Magritte du Cinéma worden op zaterdag 12 februari uitgereikt. Hoe die prijsuitreiking er zal uitzien, hangt af van de op dat moment geldende coronamaatregelen. Meer duidelijkheid hierover volgt begin februari. 

Meest gelezen